Zmatky kolem brexitu ženou Čechy v Británii na velvyslanectví. Zařizují si tam pasy

Češi žijící ve Velké Británii častěji žádají o vydání cestovního pasu. Letos si na tamní zastupitelské úřady přišlo vyřídit tento doklad už 1839 lidí – téměř o třetinu víc než ve stejném období vloni. V roce 2018 úředníci vyřídili celkem 3177 žádostí. Důvodem je nejistota kolem brexitu. Velvyslanectví zaznamenalo i případy, při kterých britská imigrační policie Čechy upozorňovala, že do budoucna už nebude moci uznat občanský průkaz jako cestovní doklad. České televizi to řekl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Pavel Pitel.

„Občas se setkáváme s případy, kdy nám naši občané sdělí, že jim na hranicích Spojeného království bylo řečeno, že jim příště nebude na občanský průkaz umožněn vstup do země. Spolu s kolegy z ostatních generálních konzulátů zemí EU jsme apelovali na imigrační policii, aby k podobným pochybením nedocházelo,“ řekl ČT Ivo Losman, který od března vede nový generální konzulát v Manchesteru.

Hlavním důvodem nárůstu žádostí o pasy je podle Pitela nejistota kolem brexitu i rozrůstající se česká komunita v Británii.

„Se vší tou informační masáží, jak z naší, tak z britské strany, že si občané musí dát do pořádku svoje osobní doklady, aby mohli nějakým způsobem dál participovat na systému dlouhodobého pobytu na území Velké Británie, tak to samozřejmě spoustu lidí motivovalo, aby si doklady začali dávat do pořádku,“ vysvětluje Pitel.

Ministerstvo zahraničí vydalo na začátku června doporučení, aby Češi cestovali do Británie s vyřízeným cestovním pasem. „Vzhledem k tomu, jaký zmatek na britské straně panuje, uchýlili jsme se k tomuto doporučení,“ doplňuje Pitel.

Od referenda o vystoupení ostrovní země z EU do letošního května si o pas zažádalo 11 065 Čechů žijících v Británii. Velvyslanectví řešilo zhruba 250 žádostí měsíčně, letos ale průměr vzrostl na 368 žádostí za měsíc. Zájem vzrostl hlavně v dubnu a květnu, kdy počet žádostí stoupl oproti loňsku o víc než polovinu na 866. Z toho 177 vyřídil konzulát v Manchesteru.

Někteří Britové občanky neznají

„Na rozdíl od nás, kteří jsme přijali zákon, který popisuje práva a povinnost britských občanů v Česku po vystoupení Británie z EU, není na britské straně v tuto chvíli žádný závazný legislativní dokument, který by jasně říkal, co se stane s občany po tvrdém brexitu,“ komentuje současnou situaci Čechů v Británii Pavel Pitel.

Britové přitom občanský průkaz nepoužívají. „Na ověření totožnosti jim slouží pouze pas či řidičský průkaz. Občankou, která náleží obyvatelům zemí EU, tak může člověk akorát prokázat, že mu je víc než 18 let, a taky by ho na ni měli nechat cestovat v rámci EU,“ komentuje situaci třicetiletá Češka Jitka Kepková, která už 5 let pracuje v Londýně.

Velvyslanectví se setkalo i s několika případy, kdy zaměstnavatelé požadovali po Češích pasy. „Šlo o soukromé menší sezonní zaměstnavatele, u kterých nelze očekávat, že budou prověřovat osobní doklad, který neznají, zvláště pokud mají k dispozici jiné zájemce s cestovním pasem,“ popisuje mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák.

„Policista vás může zastavit jenom v případě, že je svědkem, že jste udělal něco protizákonného. Nemůže vás zastavit na ulici a zkontrolovat vaši totožnost, nemůže vás zastavit, když jedete autem, dokonce vám nemůže dát ani dýchnout, jestli jste pil alkohol, snad až na výjimky kolem Vánoc. Takové jsou britské tradice – policista s výjimkou prostoru letišť a území Severního Irska není ozbrojen,“ komentuje neexistenci občanského průkazu v Británii politolog Bořivoj Hnízdo.