Zda EU zmrazí vstupní jednání s Tureckem, není důležité, tvrdí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět zmínil možnost uspořádat referendum o tom, zda Turci chtějí pokračovat ve vstupních jednáních s Evropskou unií. Prohlásil to krátce potom, co v jednom referendu Turci podpořili ústavní změny. Před svými příznivci v Ankaře Erdogan rovněž řekl, že pro Turecko není důležité, zda s ním Brusel vstupní jednání zastaví, či ne. Tato jednání jsou de facto zmrazena už od loňského pokusu o puč.

„Evropská unie vyhrožuje zmrazením jednání. Abych řekl pravdu, pro nás to není důležité,“ řekl nyní Erdogan. Turecký prezident už řadu měsíců činí podobná prohlášení a tvrdí, že EU potřebuje Turecko více, než je tomu naopak. Přitom také varuje, že Ankara vypoví migrační dohodu uzavřenou s Unií, díky níž se od loňského jara zastavil masový příliv migrantů z Blízkého východu do Evropy přes turecké území.

„Nechávají nás čekat před branami EU už 54 let, není-liž pravda? (…) Můžeme jít za naším lidem a poslechneme jeho rozhodnutí,“ uvedl Erdogan. Na mysli měl rok 1963, kdy Brusel uzavřel s Ankarou asociační dohodu. O členství v Unii požádalo Turecko v roce 1987, ale přihláška mu byla zamítnuta kvůli porušování lidských práv a turecké přítomnosti na Kypru. Až v roce 2005 zahájil Brusel s Ankarou vstupní rozhovory.

Jednání se však prakticky zastavila po loňském potlačeném pokusu části turecké armády o puč, po němž Ankara rozpoutala rozsáhlé čistky ve státní správě, a to nejen mezi vojáky a policisty, ale i mezi soudci či učiteli.

Střet kvůli kampaním před referendem

Vztahy EU s Ankarou se ještě více zhoršily kvůli turecké kampani před nedělním ústavním referendem, kterou turečtí politici chtěli vést i v zahraničí mezi tureckými menšinami. Úřady některých zemí, včetně Německa, tureckým politikům ale zabránily vystoupit na mítincích. Erdogan označil tyto kroky za praktiky podobné těm, jaké se děly za nacismu. 

V neděli Erdogan přilil olej do ohně vztahů s EU, když zopakoval, že začne s tureckými politiky jednat o obnovení trestu smrti. Ten Turecko zrušilo v roce 2004 v rámci plnění podmínek pro vstup do EU. „Pokud mi takový zákon přijde na stůl, tak ho schválím. Ale nebude-li pro něj podpora, pak o tom můžeme uspořádat další referendum,“ řekl Erdogan v neděli poté, co v referendu o změnách ústavy vyhráli zastánci posílení prezidentských pravomocí.