Zavedení bitcoinu v Salvadoru provází technické potíže. Komplikací je i pokles jeho hodnoty

Horizont ČT24: Unikátní bitcoinový experiment v Salvadoru (zdroj: ČT24)

Zavedení bitcoinu jako zákonného platidla provází v Salvadoru technické potíže. Komplikace způsobuje také prudký pokles hodnoty, který virtuální měnu v posledních dnech provází. V hlavním městě protestovalo asi tisíc odpůrců kryptoměny, informoval server BBC News.

Salvador se potýká s potížemi poté, co ve středu zavedl bitcoin jako oficiálního platidlo. Obchody s aplikacemi firem Apple a Huawei nenabízely vládou podporovanou digitální peněženku Chivo. Vláda také musela odpojit servery poté, co nezvládaly nápor nových registrací.

V průběhu dne se peněženka nakonec objevila v několika obchodech a přijímaly ji i velké firmy jako Starbucks či McDonald's. Středoamerický stát se stal vůbec prvním, který kryptoměnu zavedl.

Cena bitcoinu navíc v posledních dvou dnech výrazně klesla, čímž dosáhla měsíčního minima. Z dvaapadesáti tisíc dolarů se podle záznamů na specializovaném webu CoinDesk snížila na necelých třiačtyřicet tisíc. To odpovídá necelému milionu korun za jednotku bitcoinu.

Salvadorská vláda prezidenta Nayiba Bukeleho slíbila každému uživateli bitcoiny za třicet dolarů. „Salvador má právo přiblížit se ke státům prvního světa,“ tweetoval Bukele.

Prezident při prosazování bitcoinu také tvrdil, že jeho použití pomůže Salvadorcům ušetřit ročně čtyři sta milionů dolarů na poplatcích za převody peněz a že poskytne napojení na finanční služby těm, kteří nemají bankovní účet. Podle výpočtů BBC založených na údajích od Světové banky se ušetřená částka blíží spíše ke sto sedmdesáti milionům dolarů.

Proti přijetí nové měny se protestovalo

„Byl to opravdu špatný den pro prezidenta Nayiba Bukeleho, jeho vládu a bitcoinový experiment. Většina lidí ví o kryptoměnách velmi málo. Jde o velmi křehký trh a to se nepochybně projevilo,“ uvedl pro BBC opoziční politik Johnny Wright Sol. Podle něj pokles ceny připravil jednu z nejchudších zemí o tři miliony dolarů.

Před budovou nejvyššího soudu v San Salvadoru se v úterý shromáždila asi tisícovka demonstrantů. Pálili pneumatiky a odpalovali ohňostroje. Odpůrci virtuálního platidla si myslí, že změny způsobí finanční nestabilitu a povedou k nezákonným transakcím. Protest rozehnali policisté, informovala agentura Reuters.

„Nejsme ti, co nenávidí kryptoměny nebo bitcoin, ale také nevěříme, že by to mělo být povinné,“ tlumočil nespokojenost protestujících Wright Sol. Obchodníci by podle něj měli mít možnost volby, zda chtějí platby ve virtuální měně přijímat.

Maloobchodník se smíšeným zbožím Ed Hernandez však se zavedením bitcoinu souhlasí. „Během pandemie bylo příjemné nepřijímat hotovost, vysvětlil BBC. Kryptoměna prý také ochrání před padělanými bankovkami.