Záchrana Skripalových odborníky překvapila. Jaké si ponesou zdravotní následky, nikdo netuší

Horizont ČT24: Zdravotníci ze Salisbury promluvili o záchraně Skripalových (zdroj: ČT24)

Lékaři, kteří pečovali o někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, nevědí, jaké bude mít otrava dopady na jejich dlouhodobý zdravotní stav. Fakt, že otravu nervovým plynem novičok přežili, považují za velmi překvapivý.

Skripalovi byli otráveni počátkem března v Salisbury. Podle Londýna je za otravu odpovědné Rusko, neboť byla použita toxická látka novičok. Moskva ale veškerou odpovědnost odmítá.

Zatímco Skripalová otravu překonala rychleji a byla propuštěna již v dubnu, Skripal opustil nemocnici v polovině května.

Jaký bude mít otrava dlouhodobý dopad na zdravotní stav Skripalových, není podle zástupkyně nemocnice v Salisbury Christine Blanshardové jasné. „Upřímná odpověď je, že to nevíme,“ připustila v rozhovoru s BBC.

Skripalová před týdnem sdělila agentuře Reuters, že léčba byla bolestivá a deprimující. Prohlásila také, že měla štěstí, že přežila.

Kontakt s novičokem nezůstává bez následků

Fakt, že Skripalovi přežili, je někdy označován za překvapující. Novičok je totiž považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků.

Také nemocniční personál předpokládal, že oba otravě podlehnou. „Všechno ukazovalo na to, že nepřežijí,“ uvedl Stephen Jukes, který se o Skripalovy staral na jednotce intenzivní péče. 

„Vyzkoušeli jsme ale všechny dostupné terapie a zajistili jim nejlepší klinickou péči, dodal s tím, že zdravotníci si nejprve mysleli, že dvojice je předávkována opiáty. Personál nemocnice měl prý také obavy, že by se sám mohl stát obětí nervové látky.