Za znásilnění a vraždu lékařky v Kalkatě hrozí muži trest smrti

Indická policie oficiálně obžalovala muže ve sledovaném případu srpnového znásilnění a vraždy mladé lékařky v Kalkatě. Muži hrozí trest smrti, uvedl podle deníku The Guardian indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI). Případ v zemi vyvolal hněv a protesty proti sexuálnímu násilí, kterému ženy v Indii čelí.

Podezřelý Saňdžaj Roj byl zatčen den poté, co bylo 9. srpna nalezeno zakrvácené tělo jednatřicetileté lékařky v místnosti nemocnice RG Kar Medical College, kde pracovala. Do místnosti si šla odpočinout po 36hodinové směně. Roj ve zdravotnickém zařízení pracoval jako dobrovolník, který měl asistovat pacientům. CBI uvádí, že muž lékařku napadl, když spala. Znásilnil ji a poté ji zavraždil. Podle CBI čin spáchal sám a nyní mu hrozí trest smrti.

CBI Roje v pondělí obžalovala na základě výslechů a záznamů z bezpečnostních kamer, které ukazují, že vstoupil do místnosti, kde lékařka odpočívala, kolem půl páté ráno. Vyšel z ní asi o třicet minut později. Tělo ženy se zakrvácenýma očima, ústy a genitáliemi objevil o několik hodin později jiný lékař. Pitva odhalila, že v důsledku útoku měla asi pětadvacet vnitřních a vnějších zranění a příčinou smrti bylo uškrcení.

Brutalita znásilnění a vraždy lékařky vyvolala vlnu zděšení v celé zemi a nejvyšší soud prohlásil, že případ otřásl svědomím národa. Rozhořčení bylo umocněno obviněním vedoucích pracovníků nemocnice ze snahy incident ututlat. Členové rodiny oběti tvrdí, že je tehdejší ředitel nemocnice nechal čekat několik hodin, než jim umožnil vidět její tělo. Nemocnice jim také zprvu tvrdila, že mladá žena spáchala sebevraždu.

Ředitel byl později zatčen na základě obvinění z manipulace s důkazy. Nemocnici podle kritiků také trvalo čtrnáct hodin, než podala oficiální hlášení na policii. Rodiče lékařky uvedli, že se policie rovněž snažila zločin zamést pod koberec a podplatit je, aby mlčeli.

Surovost vraždy a obvinění ze snahy zločin zakrýt vyvolaly masové protesty po celé zemi a dlouhou stávku lékařů v Kalkatě. Požadovali, aby vláda státu učinila více pro jejich bezpečnost v nemocnicích a zajistila spravedlnost pro oběť. Šest lékařů v Kalkatě tento týden začalo držet hladovku s požadavkem odvolání státního ministra zdravotnictví a vyvození odpovědnosti za údajnou korupci a krytí zločinu.

Případ podnítil širší diskusi o otázce bezpečnosti žen v Indii, která zůstává dlouhodobým problémem, přestože četná medializovaná znásilnění a vraždy žen vyvolaly sliby o změnách. V roce 2012 způsobil celosvětové pobouření příběh mladé ženy, která byla hromadně znásilněna a zabita v autobuse a její tělo bylo pohozeno u silnice.

Aktivisté: Nové zákony nepomáhají

Případ vedl ke změnám zákonů a slibům větší ochrany žen na veřejných prostranstvích. V roce 2019 opět vypukly po celé Indii protesty poté, co byla ve městě Hajdarábád znásilněna a zabita veterinářka a její tělo spáleno. Ve stejném roce také vyvolalo pobouření hromadně znásilnění španělské cyklistky, která projížděla státem Džhárkhand.

Podle aktivistů nové zákony a přísnější tresty příliš nepomáhají řešit příčiny sexuálního násilí v Indii a podle vládních údajů se tento problém zhoršuje. Nejnovější údaje z roku 2022 ukazují, že bylo nahlášeno téměř 450 tisíc trestných činů proti ženám, což je o čtyři procenta více než v předchozím roce. Více než sedm procent z celkového počtu se týkalo znásilnění. Vzhledem k hluboce zakořeněné kultuře stigmatizace a studu v souvislosti se znásilněním a sexuálním napadením jsou podle odborníků skutečná čísla pravděpodobně mnohem vyšší.