Z Pásma Gazy přejely do Egypta sanitky se zraněnými. Rafáh překročila první skupina cizinců

První skupina vážně zraněných Palestinců v sanitkách byla převezena přes hraniční přechod Rafáh z palestinského Pásma Gazy do Egypta, píše agentura Reuters. Katarská televize al-Džazíra uvedla, že palestinský úřad pro hraniční přechody ve středu ráno zveřejnil seznam více než pěti set cizinců, pracovníků mezinárodních organizací a lidí s dvojím občanstvím, kteří budou moci z oblasti odejít. Podle listu The New York Times jsou mezi nimi i držitelé českého pasu. Agentura Reuters uvedla, že z regionu již odjelo nejméně 320 cizinců nebo lidí s dvojím občanstvím. Agentura AFP mluví o 335 lidech.

Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy se otevře i ve čtvrtek, aby byl umožněn odjezd držitelům zahraničních pasů. Podle Reuters z Pásma Gazy dosud odjelo nejméně 320 cizinců nebo lidí s dvojím občanstvím v šesti autobusech. Agentura AFP s odkazem na vlastní zdroje uvedla, že se jednalo o 335 držitelů zahraničních pasů. Také podle ní bylo evakuováno přes sedmdesát zraněných.

Odchod první skupiny cizinců dojednal Katar mezi Egyptem, Izraelem a Hamásem, uvedla dříve agentura Reuters. Podle deníku The New York Times jsou na zmíněném seznamu lidé mimo jiné s pasy Austrálie, Rakouska, Bulharska, Finska či České republiky. Katarská televize al-Džazíra dopoledne uvedla, že v oblasti přechodu Rafáh panuje chaotická situace, protože tam dorazili i lidé, kteří nemají povolení odejít.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Nejprve budou převezeni zranění a až po nich budou moci odejít lidé ze seznamu, který zveřejnily palestinské úřady poté, co Egypťané zkontrolují jejich doklady, uvedl web britské BBC. Podle Reuters, který cituje nejmenovaného západního činitele, byl seznam dohodnut mezi Káhirou a Jeruzalémem a dopředu byly informovány ambasády těch zemí, jejichž občanů se středeční odchod týká.

Kromě skupiny cizinců a lidí s dvojím občanstvím má být již do Egypta převáženo i osm desítek vážně zraněných Palestinců. Podle BBC by mělo jít o 88 zraněných, kteří se dostanou do egyptských nemocnic. Podle egyptského deníku al-Ahrám už ráno vjelo do Pásma Gazy přes Rafáh čtyřicet sanitek, připraveno jich je podle téhož deníku celkem 150. BBC rovněž uvedla, že Egypt staví asi 10 kilometrů od hranice polní nemocnici. Ta by měla mít podle egyptského deníku al-Ahrám kapacitu padesáti lůžek. 

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka považuje Egypt výraznější otevření hranic za bezpečnostní riziko, pokud by se do země dostaly desítky či stovky tisíc nekontrolovaných obyvatel Pásma Gazy. Důvodů je prý více.

„Včetně toho, že mnoho Palestinců je napojeno na ideové proudy blízké Hamásu, které zároveň mají své souputníky na egyptském území v podobě Muslimského bratrstva. To je oponentem stávající vlády,“ popisuje Borek s tím, že egyptský prezident Abdal Fattah Sísí „nechce destabilizovat vnitropolitickou situaci“.

Podle Borka by zároveň otevření bran a uprchlickou vlnu Sísí považoval za faktickou prohru Palestinců, která by byla z hlediska veřejného mínění v arabském světě neudržitelná.

Zpravodaj ČT Borek o vývoji situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

Do Pásma Gazy zamířilo zatím 120 kamionů

Pásmo Gazy čelí od 7. října masivnímu izraelskému bombardování, které izraelská armáda zahájila po brutálním útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael.

Od 7. října Pásmo Gazy, v němž žije na 2,3 milionu lidí, z civilistů opustily jen čtyři osoby, které Hamás unesl. Stále jako rukojmí drží přes dvě stě lidí. Po zahájení pozemní operace v Pásmu Gazy v pátek večer izraelská armáda osvobodila v pondělí jednu izraelskou vojačku.

Izrael po útoku Hamásu, který vládne v Gaze od roku 2007, uvalil na Pásmo Gazy totální blokádu. Zastavil dodávky vody, elektřiny, potravin, léků či pohonných hmot. Dodávky vody minulý týden částečně obnovil, ale jen v omezeném množství. První humanitární pomoc se do Pásma Gazy dostala až 21. října, dosud tam ale Izrael povolil vstup jen asi 120 kamionům s pomocí. Izrael dlouhodobě obviňuje Hamás, že část humanitární pomoci zneužívá k vojenským účelům.