Vzhůru do Londongradu. Aktivista nabízí okružní jízdu po rezidencích ruských kleptokratů

Okružní jízda po honosných rezidencích ruských kleptokratů v Londýně (zdroj: ČT24)

Britská metropole získala kvůli přílivu ruských peněz přezdívku Londongrad. Honosné ruské rezidence teď mohou zájemci vidět v rámci autobusových výletů, jež pořádá známý bojovník proti korupci Roman Borisovič - a tvrdí, že vyhošťování ruských diplomatů kvůli útoku na dvojitého agenta nic nezmění. „Měli by zasáhnout ruskou kleptokracii tam, kde jí to bolí. V její peněžence,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Kvůli nedávné otravě ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dcery na britské půdě přistoupil Londýn k řadě sankcí vůči Moskvě, kterou z útoku obviňuje. Kromě vyhoštění ruských diplomatů budou muset zahraniční společnosti doložit, kdo je vlastníkem jejich nemovitostí. Opatření ale začne platit až po roce 2021, což je podle kritiků dost času na zametení stop.

Trpělivost s Rusy mezitím došla aktivistovi Borisovičovi, jenž se rozhodl založit Kleptocracy Tours a ukázat prstem na ruské kleptokraty (příslušníky kleptokracie, čili vlády zlodějů a podvodníků - pozn. redakce).

Obhlídka začíná u šestipokojového bytu blízko sídla Scotland Yardu, který si pořídil ruský vicepremiér Igor Šuvalov. Podle organizace Transparency International za něj dal 320 milionů korun v hotovosti, na což by při svém platu musel vydělávat 100 let. Autobus zastavuje i v přepychové londýnské čtvrti u rezidence odhadem v přepočtu za miliardu korun, kterou podle britských Timesů vlastní syn bývalého šéfa ruských železnic Viktora Jakunina.

S iniciátorem netradiční jízdy ruským Londýnem mluvil i zpravodaj České televize ve Spojeném království Bohumil Vostal:

Na co přesně chce prostřednictvím Kleptocracy Tours upozornit?

„Cílem této okružní jízdy je přitáhnout pozornost k ruským kleptokratům ve světle všech nedávných událostí. Od amerických sankcí, vyšetřování vedeném Robertem Mullerem, přes nešťastnou otravu Sergeje Skripala s dcerou až po odvetu od britské vlády.“

Jak vidíte britskou reakci? Je podle vás dostatečně silná? Británie vyhostila 23 ruských diplomatů, jež označila za špiony. Pocítí to podle vás Rusko a okolí prezidenta Putina?

„Ne. Nemyslím si, že to jde dostatečně daleko, aby to bylo efektivní. Ve skutečnosti je to kontraproduktivní. Hrají starou diplomatickou hru gest. Je to tak zastaralé, tak studenoválečnické. V roce 1971, kdy Sověti představovali široko daleko jediný problém, bylo vyhošťování sovětských diplomatů efektivní. Nyní se v londýnských ulicích pohybuje přes sto tisíc Rusů, každý třetí je agent, špion, vábnička, informátor. Rusko tak netrpí nedostatkem špionážních zdrojů. Vyhoštění diplomatů je jen gestem. Nic jiného.“

Co by tedy měla Británie ve své odpovědi udělat, aby to Rusko pocítilo?

„Měli by zasáhnout ruskou kleptokracii tam, kde ji to bolí. A to její peněženku. Měli by svou pozornost zaměřit na oligarchy a vládní činitele blízké Putinovi, kteří mají svůj majetek ve Spojeném království. Měli by se zaměřit na ruské státní banky, ruské státní společnosti, které mají licence k operacím v Londýně a jsou zapsané na londýnské burze.“ 

Máte na mysli nějaké jméno, které by takto měl být potrestané?

„Jednoznačně člen Putinova nejbližšího okruhu. Vicepremiér Igor Šuvalov, pátý nejmocnější muž v Rusku. Myslím, že by se ho to mělo týkat.“

Okružní jízdy po sídlech ruských kleptokratů v Londýně (zdroj: ČT24)

Nebojíte se o svůj život, když vidíte, co se stalo Sergeji Skripalovi, a když ukazujete, kde bohatí Rusové a oligarchové žijí?

„To by se měl obávat každý britský občan. Víte, není to jen Skripal a jeho dcera, ale taky policista a dvacítka nevinných okolostojících, kterých se dotkla tato strašlivá otrava nervovým plynem. My všichni jsme tím postižení, bez ohledu na to, jestli jde o Rusy, Brity nebo kohokoliv jiného.“

Pokud se podíváme na pana (Romana) Abramoviče, který je tu velmi slavný, majitel fotbalového klubu Chelsea, myslíte, že by měl být mezi těmito (sankcionovanými) lidmi?

„Pan Abramovič je blízký důvěrník pana Putina, je známo, že tu vystupoval za Kreml víc než jedenkrát. Poté, co se usadil v Londýně, koupil fotbalový klub Chelsea a prodal svou společnost Rosněftu, sloužil dvě funkční období jako gubernátor Kamčatky na Dálném východě. Samozřejmě, že je jedním z oligarchů, který má velmi blízký vztah k Putinovi.“

Například Leonard Blavatnik obdržel rytířský titul, jeho jméno je na nové budově galerie Tate Modern. Myslíte, že byl měl být taky mezi těmi, na které by se britské úřady měly podívat?

„Myslím, že to je přesně to znamení. Všechny ty peníze na charitu od ruských oligarchů značí to, jak se snaží vyprat svou pověst. Britské úřady by se na to měly podívat a zeptat se, co přesně se tu snaží vyprat.“

Co Vladimir Jakunin, který má blízko českému prezidentu Zemanovi, proč podle vás patří k těm, co patří do Putinova okolí a britské úřady by si na něj měly posvítit?

„Jelikož pan Jakunin byl po deset let ředitelem ruské železnice. Jeho osobní majetek protikorupčí aktivisté v Rusku odhadují ve výši mezi dvěma až čtyřmi miliardami dolarů. Nemohlo to pocházet odnikud než z drancování ruské státní společnosti. Podle mě by se úřady měly na záležitosti kolem pana Jakunina podívat.“

Herec, politický a protikorupční aktivista. Narodil se v Moskvě, vzdělání získal na Moskevské státní univerzitě a na Columbijské univerzitě v New Yorku. Než se začal zaobírat politikou, dařilo se mu v oblasti bankovnictví a pojišťovnictví. Od roku 1993 pracoval v investičních bankách na Wall Street a v londýnském finančním centru City. V letech 2007 až 2013 byl finančním ředitelem největší ruské pojišťovny.

V roce 2014 založil protikorupční nevládní organizaci ClampK – Výbor pro legislativu proti praní peněz v nemovitostech kleptokraty. Vede kampaň za transparentnost skutečných vlastníků.

Ztvárnil také hlavní roli v dokumentu Channel 4 „From Russia With Cash“, po jehož odvysílání slíbil tehdejší britský premiér David Cameron, že bude bojovat se špinavými penězi spojenými s nemovitostmi na britském trhu.

Zdroj: The University of Edinburgh

Roman Borisovič
Zdroj: ČT24