Jakunin: Zemanova cesta do Moskvy je projevem politického hrdinství

Bohatství a moc se spojují v osobě kontroverzního ruského podnikatele Vladimira Jakunina. Ročně si jenom jako manažer obří státní společnosti přijde na čtyři sta milionů korun, navrch ho pojí blízké vazby s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jakunin se ocitl i na sankčním seznamu Spojených států amerických podobně jako Alexandr Zaldostanov z Nočních vlků. Na rozdíl od těchto motorkářů ale Jakunin cestuje do Evropské unie. Jenom v Česku byl letos už třikrát.

„K Praze mám blízký vztah. Praha se mi líbí, je mi blízká i naše společná historie, líbí se mi architektura v Praze, mám rád lidi, které tu znám,“ popsal Vladimir Jakunin, co pro něj Česko, potažmo jeho metropole znamená. Jednoho z nejmocnějších Rusů Vladimira Jakunina totiž Česká republika přitahuje. Vedle obchodních a profesních zájmů jsou významným spojovníkem sympatie k českému prezidentovi, který ho označil za dlouholetého přítele. I Jakunin Zemana vyzdvihuje za jeho přístup. „Mám pocit, že v současnosti osobnost prezidenta Zemana značně přesahuje ostatní evropské státníky. Pokud se dá dnes ještě o nějakých státnících v Evropě hovořit,“ řekl Jakunin.

Letos byl už v Česku třikrát. Hned v lednu se účastnil pražské konference k výročí konce holocaustu, teď tu byl na konferenci organizace pro spolupráci železnic. Začátkem roku sice unijní představitelé diskutovali o možnosti zařadit jeho jméno na evropský sankční seznam, který by ho odřízl od Evropy, ale nedošlo k tomu.

Setkání na Rhodosu, chvála cesty do Moskvy

Své názory Jakunin už několik let prezentuje na vlastní konferenci Dialog civilizací na ostrově Rhodos. Oceňuje zároveň, že se jí účastní i Miloš Zeman. Nyní ho pochválil i za plánovanou účast na oslavách sedmdesátého výročí konce druhé světové války v Moskvě. „Už jen samotná skutečnost, že prezident Zeman přiletí navzdory silné kritice do Moskvy, je projevem politického hrdinství a státní samostatnosti,“ řekl Jakunin.

Blízko k Putinovi, daleko do Ameriky

Vladimir Jakunin si ale vysloužil už v březnu loňského roku pozici na sankčním seznamu Spojených států amerických, kterým mu mimo jiné znemožňují vstup na své území. Ruský podnikatel je však pozoruhodný už svým životopisem. Dříve zastupoval Sovětský svaz v OSN a přes dvacet let působil v KGB. Dnes se vypracoval mezi pětici nejvlivnějších Rusů. Mezi ně ho staví pozice šéfa ruských železničních drah, jeho rozměrný majetek a právě vztahy s Vladimirem Putinem. „Patří k dvanácti lidem, kterým se říká Putinovo politbyro nebo Putinův kolektiv. Těchto dvanáct lidí dělá nejdůležitější rozhodnutí v Rusku,“ popsal bývalý korespondent Rádia Svobodná Evropa v Rusku Brian Whitmore.

S Putinem ho spojují hodnoty jako pravoslavná víra, úcta vůči státu, silné vlastenectví i antiamerikanismus. „Jakunin patří k té relativně úzké skupině lidí, se kterými se Vladimir Putin ještě pořád radí,“ uvedl novinář Ondřej Soukup. Dokonce se o Jakuninovi spekulovalo jako o možném Putinově nástupci v prezidentském úřadu. I to svědčí o výjimečném postavení mezi ostatními ruskými miliardáři a politiky. V ruském kontextu by se měl vyvarovat snad jediného. Přílišná snaha angažovat se v politice oligarchům v Rusku totiž často škodí a jednoznačným důkazem je Michail Chodorkovskij. Podle Whitmorea tohle ale Jakuninovi bezprostředně nehrozí. „On tuhle hru umí hrát. Není žádné dítě. On ví, jak systém funguje,“ upozornil Whitmore.

Putinovi lidé - Jakunin a Zaldostanov

Kromě Jakunina, který jako výrazný představitel Ruské federace často vyjíždí do Evropy, se nyní pokouší demonstrovat ruské hodnoty v Evropě také Alexandr Zaldostanov jako šéf motorkářské skupiny Noční vlci. Ti se vydali na pouť do Berlína při výročí konce druhé světové války, u polských hranic ale narazili, mnohým zrušili i schengenská víza. „Je to jejich přesvědčení, jejich soukromá iniciativa a oni ji chtějí takto demonstrovat,“ komentoval jejich cestu Jakunin. S Jakuninem pojí Zaldostanova jak vazby na Putina, tak i přítomnost na americkém sankčním seznamu. Když ale Zaldostanov tvrdí, že přesvědčil Putina k anexi Krymu, Jakunin se spíš usmívá. „Myslel jsem si, že je to rozumný člověk. Ale jestli něco takového skutečně řekl, tak jsem se asi ve svém přesvědčení mýlil,“ řekl Jakunin. Navíc podle novináře Soukupa ruský prezident Zaldostanova využívá. „Založili třeba hnutí Antimajdan, kde řekli, že kdokoliv bude protestovat proti Vladimiru Putinovi a bude chtít udělat nějakou barevnou revoluci, tak si to s ním ručně vyříkají,“ řekl Soukup.

Milion zaměstnanců, sta miliony ročního platu

Nicméně Jakunin dokázal vyvolat rozruch i v ruské společnosti, a to svým přepychovým sídlem nedaleko Moskvy. Proslulo tím, že jedna velká místnost byla vyhrazena pouze pro ukládání kožichů. „Je velmi bohatý. V Rusku pochází bohatství z blízkosti k moci. Existuje jeden způsob, jak pořádně zbohatnout. A sice dostat se co nejblíž k mocným a k Vladimiru Putinovi. Moc je bohatství a bohatství je moc,“ řekl Whitmore. Jakuninův hlavní příjem pochází z práce v ruských železnicích. Jen z pozice jejich manažera mu ročně plyne podle odhadu časopisu Forbes v přepočtu na 400 milionů korun ročně. Ruské dráhy přepravují lidi i zboží přes rozlehlá území největšího státu světa a zaměstnávají kvůli tomu skoro milion lidí.

Z ruských drah Jakuninovi ale údajně neplyne jeho jediný příjem. „Soukromě podnikají především jeho synové, kteří třeba na pozemcích ruských státních železnic vybudovali síť hotelů ve velkých městech nedaleko nádraží,“ zmínil Soukup. Jakuninovy obchodní aktivity nicméně byly několikrát terčem stížností a žalob, a to od známého ruského protikorupčního aktivisty Alexeje Navalného.

Pro Jakunina i jeho podnikání je nakonec podstatné především to, že si ve svých názorech sedne s Vladimirem Putinem. To je však důležité i pro ty, kteří se pak kriticky staví k vazbám českého prezidenta k tomuto podnikateli.

168 hodin: Jakunin opět v Česku, přítel Zemana, kterého chválí (zdroj: ČT24)