Výbuchy na autobusových zastávkách v Jeruzalémě zranily přes dvacet lidí, jeden zemřel

Události: Jeruzalémem otřásly dva výbuchy (zdroj: ČT24)

Na dvou autobusových zastávkách v Jeruzalémě zabily výbuchy ve středu ráno jednoho člověka a více než dvacet dalších zranily. Informovaly o tom list The Times of Israel, který odkazuje na nemocniční zdroje, a agentura AFP. Policie uvedla, že na okraji Jeruzaléma zřejmě explodovaly nálože, z útoků podezírá Palestince. Útok odsoudil velvyslanec EU v Izraeli i americká ambasáda v Jeruzalémě.

Autobusovou zastávkou na okraji Jeruzaléma ve středu otřásl nejprve jeden výbuch, krátce poté média informovala o druhé explozi v jeruzalémské čtvrti Ramot. První výbuch zranil osmnáct lidí, z nichž později jeden zemřel. 

Při druhém útoku bylo podle informací The Times of Israel zraněno pět lidí. O život podle informací v izraelských médiích přišel šestnáctiletý student židovské náboženské školy, který měl podle stanice Kan kanadské občanství.

Podle prvních zjištění byla na obou místech umístěna výbušná zařízení, uvedla policie. Obě nálože explodovaly uprostřed dopravní špičky, policie uzavřela část hlavní dálnice vedoucí z města do Tel Avivu. 

Vyšetřovatelé se domnívají, že dvě skoro identické nálože umístěné v taškách byly odpáleny na dálku. Stanice Kan s odvoláním na představitele policie uvedla, že v bombách byly hřebíky, což mělo zajistit, aby byl počet obětí co nejvyšší. Video jedné z explozí zachytily bezpečnostní kamery.

Videozáznam z doby krátce po prvním výbuchu ukázal trosky rozházené po chodníku, zatímco se ozývalo houkání sanitek. Agentura AP napsala, že podle záchranářů, kteří zasahovali na místě první exploze, je okolí zastávky silně poškozené. 

Izraelská policie kontroluje poškozený autobus po výbuchu na autobusové zastávce v Jeruzalémě
Zdroj: Reuters/Ammar Awad

Policejní prezident mluví o vysokém počtu zraněných

„Byl to šílený výbuch. Všude jsou tu škody,“ řekl izraelskému armádnímu rozhlasu jeden ze zdravotníků, který zasahoval na místě první exploze. „Všude jsem viděl lidi se zraněními, kteří krváceli.“

„Není to pěkné ráno z hlediska počtu zraněných. Je to útok, jaký jsme tu neviděli po mnoho let. Vlastně dva útoky,“ doplnil izraelský policejní prezident Kobi Šabtaj.

„To nebyl typ útoku, že se někdo ráno vzbudil a rozhodl se. Doufám, že pachatele lokalizujeme a dopadneme. Živé, nebo mrtvé,“ uzavírá ministr pro veřejnou bezpečnost Omer Barlev.

Ben Gvir chce teroristy zastrašit

Útok se odehrál v době, kdy bývalý a pravděpodobně i budoucí premiér Benjamin Netanjahu vede jednání o vládní koalici. Očekává se, že příští kabinet pod jeho vedením bude nejvíce pravicovou vládou v izraelské historii, píše AP.

Situaci komentoval předseda strany Židovská síla Itamar Ben Gvir, který se má stát ministrem pro veřejnou bezpečnost v nově vznikající vládě. „Věc je pro mě jednoduchá. Odstrašit teroristy znamená vrátit se k jejich cíleným likvidacím. Odstrašit teroristy znamená zastavit 'pohodu' ve vězeních, kde se nám trestanci smějí do očí.“ 

Extremistický zákonodárce Itamar Ben-Gvir, který v minulosti požadoval trest smrti pro palestinské útočníky, po středečním útoku řekl, že za terorismus musejí pachatelé zaplatit velmi vysokou cenu. Novou vládu je podle něj potřeba sestavit co nejdříve, protože terorismus nečeká. 

Pochvala od Hamasu

Izrael a Palestina v poslední době zažívají vlnu násilností, a to zejména na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě, tedy na územích, kterých se Izrael zmocnil za války v roce 1967. Letos bylo zabito nejméně devětadvacet Izraelců a více než 130 Palestinců.

Podle AP jsou ale bombové útoky od konce palestinského povstání před téměř dvaceti lety velmi vzácné, Palestinci v posledních letech prováděli spíše útoky pomocí bodných nebo střelných zbraní.

Islamistické hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy a provádělo sebevražedné atentáty proti Izraelcům, pachatele útoků pochválilo a exploze označilo za hrdinskou operaci. K výbuchům se však nepřihlásilo.