Vůdce IS Bagdádí se po letech objevil na videu. Bitva se Západem podle něj zdaleka neskončila

Události ČT: Vůdce Islámského státu Bagdádí připustil porážku v Sýrii (zdroj: ČT24)

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Tvrdí na něm, že velikonoční útoky na Srí Lance byly odvetou za ztráty Islámského státu v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii. Pravdivost záznamu, jejž zveřejnila propagandistická agentura IS Al-Furkán, se zatím nepodařilo ověřit.

Kdy byl 18minutový videozáznam natočen, není jasné. Bagdádí na něm nicméně zmiňuje některé nedávné události jako například vítězství Benjamina Netanjahua v izraelských parlamentních volbách, pád alžírského prezidenta Abdal Azíze Butefliky i sudánského vůdce Umara Bašíra. Hovoří rovněž o útocích na Srí Lance, při nichž o Velikonoční neděli zahynulo přes 250 lidí.

Abú Bakr Bagdádí
Zdroj: ČTK/AP

Muž identifikovaný jako Bagdádí sedí na záznamu na zemi a pomalu hovoří ke skupině svých stoupenců, po boku má pušku. Uznává, že skupina přišla o takzvaný chalífát v Iráku a Sýrii, nicméně dodává, že bitva se Západem a jeho spojenci ještě zdaleka neskončila. 

Mluvčí amerického ministra zahraničí uvedl, že autenticitu záznamu nyní prověřují odborníci. Ujistil, že Američany vedená koalice je odhodlána zajistit, aby všichni zbývající vůdci teroristů byli po zásluze potrestáni.

Zpravodaj ČT Borek: Podle irácké rozvědky je Bagdádí permanentně v pohybu (zdroj: ČT24)

Předchozí video s Bagdádím je pět let staré, terorista na něm promlouvá ke svým stoupencům v mešitě v iráckém Mosulu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejhledanější muž světa už několikrát „zemřel“

V minulosti se objevilo několik spekulací na téma, zda je vůdce Islámského státu stále naživu. Smrt abú Bakra Bagdádího dříve oznámilo Turecko, Sýrie i Rusko, v červenci 2017 ji dokonce potvrdil samotný Islámský stát.

Podle bezpečnostních zdrojů se však Bagdádí nejspíš stále ukrývá v nějaké odlehlé oblasti Iráku či Sýrie. Za informace vedoucí k jeho dopadení vypsali Američané odměnu 25 milionů dolarů (576 milionů korun), vůdce IS je tedy nejhledanějším mužem na Zemi. 

Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, zahynulo nejméně 80 tisíc lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ale Islámský stát poražen až letos 23. března.

  • Podle iráckých tajných služeb se abú Bakr Bagdádí narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií a poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu. Se svou první ženou má dvě dcery a dva syny, jednoho syna má i s druhou manželkou.
  • K rebelům se připojil v roce 2003 po americké invazi do Iráku, v letech 2005–2007 byl údajně ve věznici v americkém táboře Bucca. V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa.
  • ISIL už v roce 2013 dobyl první území v Sýrii a Iráku – v Sýrii využil probíhající občanské války a v Iráku nestability bagdádské vlády. V roce 2014 pak zahájil velkou ofenzivu v Iráku.
  • Islamisté vyhlásili 29. června 2014 na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce, pod názvem Islámský stát (IS). Jeho nejvyšším vůdcem se stal právě Bagdádí, který mimo jiné prohlásil, že „islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ale boje“.
  • Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci al-Káidy Zavahrímu, který mu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži al-Káidy, radikálnímu hnutí an-Nusra. Proto v Sýrii bojovali ozbrojenci IS jak proti režimu v Damašku, tak proti an-Nusře.