Všude jen benzinky a fastfoody. V Atlantě bojují proti „potravinové poušti“ městskou farmou

Horizont ČT24: V Atlantě vzniká městská farma. Starají se o ni dobrovolníci a plody si rozdají (zdroj: ČT24)

Na takzvané potravinové poušti v hlavním městě amerického státu Georgia vyrůstá nová komunitní zahrada pro pěstování zeleniny. O sazenice na opuštěné farmě pečují svépomocně dobrovolníci a první úrodu si už společně se sousedy rozdělili a odnesli domů. A to vše zdarma.

Farma v Atlantě není jen módní záležitostí, ale otázkou kvality zdraví lidí v dané lokalitě. Jejím hlavním cílem je boj s hladem a zajištění čerstvé zeleniny a ovoce, ke kterým by se jinak mohli rezidenti jen těžko dostat.

„Lidé tady u nás často nemají auto, takže si buď si musí zavolat Uber, nebo jít přes dva kilometry pěšky na autobusovou zastávku a nákup si odvézt autobusem,“ popisuje jedna z dobrovolnic Celeste Lomaxová.

V dostupné blízkosti svých domovů tu lidé mají jen rychlá občerstvení, nejbližší supermarket s čerstvými a zdravými potravinami je několik kilometrů daleko. Jde navíc o lidi ekonomicky slabé, kteří mnohdy s obtížemi vyjdou do další výplaty. Tak žije v Atlantě přibližně sto tisíc lidí, což je více než 20 procent obyvatel města. Životní styl se pak podepisuje na jejich zdraví – výsledkem je obezita a zdravotní problémy.

Podle ředitele městského farmaření v Atlantě Maria Cambardelly zaměřuje organizace na tyto oblasti pozornost ve snaze podpořit lokální produkci potravin. „Abychom mohli zařídit nová místa, která nabízí čerstvé potraviny,“ zmiňuje.

Potravinové pouště souží v USA miliony lidí

Míst, kde je široko daleko jen benzinová pumpa a fastfood, je v Americe víc. Celkem ve Státech žije na takové potravinové souši několik milionů lidí. Jednou z příčin jejich šíření je vedle zavírání supermarketů i chybějící veřejná doprava. K projektu neziskových organizací a radnice se proto připojila i společnost Lyft.

Jde o přepravní společnost se sídlem v San Franciscu, která funguje v 640 městech Spojených států. Funguje přes vlastní mobilní aplikaci Lyft nabízející jízdy autem, koloběžky a systém sdílení jízdních kol. V Atlantě nabídla třem stovkám nejchudších rodin odvoz na nákup. 

„Během léta se za dva dolary dostanete do 16 různých obchodů. Jen si otevřete aplikaci,“ popisuje již fungující spolupráci starostka Phoenixu ve státě Arizona Kate Gallegová. Vedle Phoenixu stejně funguje třeba také ve Washingtonu nebo Pittsburghu. A v Atlantě tak mohou lidé přijet i přímo na farmu a čerstvou zeleninu si natrhat sami.