Vozíčkář na pekingském letišti odpálil balík střelného prachu

Peking - Výbuch otřásl mezinárodním letištěm v Pekingu. Podle informací, které zveřejnila čínská státní televize, zde mladík na kolečkovém křesle odpálil balík černého střelného prachu používaného do petard. Incident se odehrál u východu od mezinárodních příletů, zraněn byl pouze vozíčkář sám. Motivem činu by podle některých médií mohl být pachatelův dřívější konflikt s policií, který stál za jeho tělesným postižením. Provoz letiště výbuch zásadněji nenarušil.

Čínská státní televize CCTV upřesnila, že mužem zraněným při výbuchu byl 34letý Ťi Čung-sing z provincie Šan-tung. Na letišti odpálil podomácku vyrobené výbušné zařízení napěchované střelným prachem z petard, ale zranil jen sám sebe. Podle čínských sdělovacích prostředků byl chvatně převezen do nemocnice, jeho stav zůstává neznámý.

Ohledně motivu koluje řada spekulací. Některá média poukazují na blog pod jménem pachatele, podle kterého byla exploze protestem kvůli špatnému zacházení ze strany policie. Blog naznačuje, že pachatel se dostal na kolečkové křeslo poté, co byl v roce 2005 zbit policisty. Pachatel v té době údajně bez povolení nabízel taxikářské služby. Blog byl krátce po incidentu zablokován.

V letovém provozu nedošlo k žádným zpožděním. K explozi na letišti se ale personál vyjadřovat nechce, na otázky odmítla odpovědět i letištní policie.