Vládci Myanmaru rozpustili stranu, kterou vedla Su Ťij

Myanmarská vojenská vláda rozpustila bývalou vládní Národní ligu pro demokracii (NLD), kterou vede vězněná držitelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. NLD je mezi čtyřicítkou politických stran, které nesplnily termín a podmínky registrace k volbám, jejichž vypsání vojenská junta slíbila. Podle kritiků ale nebudou mít žádnou důvěryhodnost.

Agentura Reuters už před tímto oznámením informovala, že NLD není podle myanmarských sdělovacích prostředků na seznamu stran, které státní volební komise zaregistrovala k volbám. NLD uvedla, že se nebude účastnit toho, co označuje za nelegitimní volby.

Zpravodajský server The Guardian před oznámením volební komise napsal, že NLD hrozí rozpuštění, protože strana se odmítla podřídit novému, přísnému registračnímu zákonu, který zavedla myanmarská junta. Ta se v zemi chopila moci při vojenském převratu v únoru 2021, kdy svrhla vládu NLD a Do Aun Schan Su Ťij.

Sedmasedmdesátiletá Su Ťij byla stejně jako řada dalších členů NLD po převratu zadržena a nyní si odpykává trest 33 let vězení, k nimž byla odsouzena v několika soudních procesech za takové činy, jako jsou korupce, vyzrazení státního tajemství či podněcování k nepokojům.

Stranu oslabil převrat

NLD patří mezi desítky stran, které během posledního desetiletí měly křesla v parlamentu, ale značně je oslabil vojenský převrat a následný zákrok vojenské junty proti oponentům. Mnoho z těchto stran nebylo schopných anebo ochotných se registrovat k volbám, které předem označují za podvod.

Státní televizní stanice informovala, že se na místní nebo celonárodní úrovni do voleb registrovalo 63 stran. Termín voleb zatím nebyl oznámen. Šéf vojenské junty Min Aun Hlain v srpnu 2021 slíbil uspořádat nové parlamentní volby nejpozději v srpnu 2023.

Myanmar je svědkem rostoucího počtu střetů mezi armádou a povstaleckými skupinami, z nichž mnohé bojují za práva etnických menšin. Letos v únoru vojenská vláda v neklidných částech země vyhlásila stanné právo. Jde o 37 lokalit, kde armáda svádí intenzivní boje s povstalci, kteří se hlásí k etnickým menšinám nebo prodemokratickým silám.