Sheinbaumová jako první žena míří k mexickému prezidentství

Události: Mexiko si zvolilo novou prezidentku (zdroj: ČT24)

Vládní kandidátka Claudia Sheinbaumová se zřejmě stane první mexickou prezidentkou. V průzkumech, oficiálních odhadech i průběžných výsledcích sčítání hlasů má přes padesát procent hlasů. K vítězství jí už poblahopřáli dva další kandidáti z nedělních prezidentských voleb – Xóchitl Gálvezová a Jorge Álvarez Máynez. Většinu by podle oficiálního odhadu volebního úřadu INE měly obhájit i vládní strany v obou komorách parlamentu.

Velký náskok Sheinbaumové ukazovaly první prognózy, které zveřejnila média po uzavření volebních místností v noci na pondělí SELČ. Průzkum u volebních místností společnosti Enkoll tvrdil, že jednašedesátiletá Sheinbaumová získala 57,8 procenta hlasů.

Její hlavní soupeřka, kterou byla podnikatelka, bývalá senátorka a kandidátka koalice hlavních opozičních stran nazvané Síla a srdce pro Mexiko (FCM) Gálvezová, obdržela podle tohoto průzkumu 29,1 procenta hlasů. Pro centristického kandidáta Máyneze hlasovalo 11,4 procenta voličů.

„Věříme v různorodé a demokratické Mexiko“

Údaje sondáží zatím potvrzují i oficiální výsledky volebního úřadu INE. Po sečtení 44 procent okrsků Sheinbaumová vede s 57,5 procenta hlasů, následují Gálvezová s 29,6 procenta hlasů a Máynez s 10,5 procenty hlasů. INE také vytvořil oficiální odhad, který podle agentury AP přisuzuje Sheinbaumové nejméně 58 procent hlasů. Tento odhad rovněž přisuzuje většinu vládní koalici v obou komorách parlamentu.

„V dvousetleté historii republiky se stanu první prezidentkou Mexika,“ prohlásila před svými příznivci Sheinbaumová. Dodala, že jí Gálvezová už poblahopřála k vítězství. Podle deníku El País zavolal s gratulací vládní kandidátce i Máynez. „Věříme v pluralitní, různorodé a demokratické Mexiko,“ uvedla dále Sheinbaumová. Podle ní její vláda bude fiskálně zodpovědná, bude respektovat svobodu tisku a práva podnikatelů.

„Nedostala jsem se sem sama – dostaly jsme se sem všechny ženy společně. Naše hrdinky, které vytvářely náš národ. Naše předchůdkyně, naše matky, dcery a vnučky. Blahopřeji všem Mexičanům, kteří svou účastí ve volbách dokázali, že Mexiko je demokratická země,“ řekla také Sheinbaumová.

V Mexiku nemají druhé kolo voleb, takže prezidentem bude vítěz nedělního hlasování. Mexičané v neděli rozhodovali také o novém složení obou komor parlamentu, guvernérech osmi z jednatřiceti států mexické federace či vedení metropole. Včetně starostů a radních bude nově obsazeno dvacet tisíc postů.

K „historickému zvolení“ popřál Sheinbaumové americký prezident Joe Biden. Podle prohlášení, které zveřejnil Bílý dům, se Biden těší na spolupráci v duchu partnerství a přátelství, a vyjádřil odhodlání „prosazovat hodnoty a zájmy obou zemí ve prospěch“ obyvatel obou – USA i Mexika.

Mexiko je v současnosti největším obchodním partnerem Spojených států, s nimiž sdílí tisíce kilometrů dlouhou hranici. Je také pro USA klíčovým partnerem ve zvládání migrace přes jižní hranici, která bude nejspíše jedním z ústředních témat nadcházejících voleb do Bílého domu.

Oběti si vyžádal i volební den

Letošní mexické volby se do historie zapsaly jako jedny z nejkrvavějších. Celou kampaň provázely násilnosti, osmatřicet regionálních politiků během ní přišlo o život. Vláda země sužované obchodem s drogami, která je zároveň největším obchodním partnerem Spojených států, slíbila v den voleb posílit bezpečnost, přesto násilí pokračovalo.

Zastřelen byl nedaleko svého bydliště na západě Mexika pětatřicetiletý regionální politik Israël Delgado. Dvě volební místnosti ve státě Puebla čelily útokům, při nichž zemřeli dva lidé. Podle AP policie čtyři útočníky zadržela. V jednom případě se pachatelé pokusili ukrást urny s odevzdanými hlasy, informovala AFP. Stalo se tak v obci Coyomeapan, kde bylo kvůli útoku pozastaveno hlasování.

Problémy byly i ve státě Chiapas na jihu země, kde 42 procent hlasovacích místností otevřelo se zpožděním a některé neotevřely vůbec, píše AP.