Ve vietnamském letovisku se objevil koronavirus, desítky tisíc turistů musí pryč

Události: Turisté opouštějí vietnamský Danang (zdroj: ČT24)

Vietnam evakuuje 80 tisíc lidí, převážně domácích turistů, z milionového města Danang poté, co byli o víkendu tři místní obyvatelé pozitivně testováni na covid-19. Evakuace potrvá nejméně čtyři dny a postarají se o ni vietnamské aerolinky, které z města vypraví denně kolem stovky letů. Země s téměř stovkou milionů obyvatel sklízí na mezinárodní scéně uznání za dosavadní zvládnutí epidemie. Místní úřady hlásí přes čtyři stovky nakažených a žádnou oběť.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Pro nadcházející dva týdny se Danang turistům zcela uzavře. V době, kdy je zahraniční turistický ruch značně omezen, přitom město v centrální části země platilo za hlavní destinaci vietnamských rekreantů.

V Danangu byly uzavřeny všechny podniky a služby mimo těch základních, lidé musí udržovat rozestupy a zakázány jsou zde akce s více než třiceti účastníky.

Podle premiéra Nguyena Xuan Phuca musí být odpověď na nové šíření nemoci „rozhodná“, kompletní uzavírka Danangu však zatím není na místě.

Všichni turisté, kteří budou z města evakuováni, musí po návratu domů nastoupit do čtrnáctidenní karantény.

Nákaza v souvislosti s nemocnicí v Danangu

Prvním případem koronaviru, který se ve Vietnamu od dubna objevil, byl sedmapadesátiletý muž. Do nemocnice v Danangu přišel 20. července s příznaky chřipky. Nyní je podle místních médií v kritickém stavu napojen na plicní ventilátor.

Úřady zatím netuší, kde se mohl nakazit. Podle všeho v poslední době Danang neopustil. Hygienici otestovali zhruba stovku lidí, která s ním mohla přijít do kontaktu, u nikoho z nich ale nebyl covid-19 potvrzen.

Další tři případy se objevily o víkendu. Mezi nakaženými je i člověk ze sousední provincie Quang Ngai, který cestoval domů společně s lidmi, kteří v Danangu navštívili nemocnici. Ta byla z preventivních důvodů okamžitě uzavřena, přesto během pondělí přibylo v souvislosti s tímto zařízením dalších 11 nemocných. 

Ke zpřísnění opatření už přistoupily nemocnice po celém Vietnamu, obyvatelé Hanoje mají znovu začít nosit roušky na veřejnosti.

Distribuce rýže chudým obyvatelům Hanoje
Zdroj: KHAM/Reuters

Rychlá a účinná reakce

Vietnam si za svůj boj proti epidemii vysloužil obdiv celosvětového společenství. Okamžitě poté, co se v zemi potvrdily první případy nákazy, uzavřel Vietnam hranice a zavedl přísná karanténní opatření.

Do země se mohli ze zahraničí dostat pouze vietnamští občané a okamžitě po návratu museli nastoupit karanténu ve vládních zařízeních. Většina případů covidu-19 byla odhalena právě v těchto zařízeních, píše BBC.

Díky pečlivému trasování se ve Vietnamu také podařilo rychle likvidovat lokální ohniska nákazy.

Podle oficiálních statistik se v zemi covidem-19 dosud nakazilo 431 lidí a nikdo zde kvůli této nemoci nezemřel. Podle mezinárodních zdravotnických expertů není důvod tato oficiální čísla poskytovaná vietnamskými úřady zpochybňovat.