„Zažijí zahajovací ceremoniál jako nikdy předtím.“ Ruského kuchaře zadrželi ve Francii kvůli špionáži

Ve Francii zadrželi čtyřicetiletého ruského kuchaře pro podezření ze spiknutí s cizí mocností s cílem provést rozsáhlé destabilizační akce během olympiády v Paříži. V neděli policie provedla v jeho bytě razii, v úterý ho začala formálně vyšetřovat pro podezření ze špionáže. Spiknutí podle dosavadních poznatků nesouvisí s terorismem, přesto muži za špionáž hrozí až třicet let vězení.

Policie v bytě muže, který žil ve Francii více než deset let, našla dokument spojený s elitní ruskou jednotkou speciálních sil působící pod velením ruské tajné služby FSB. Rus je vyšetřován za sdílení „zpravodajských informací s cizí mocností s cílem vyprovokovat nepřátelské akce ve Francii“, píše The Guardian.

Také podle zjištění deníku Le Monde pracoval zadržený Kirill Grjaznov pro FSB. Původně působil výhradně jako kuchař, svým francouzským přátelům třeba řekl, že se vyučil v pařížské kuchařské škole Cordon Bleu, a vystupoval v ruských televizních reality show.

Muž poprvé přicestoval do Francie v roce 2010 a před odjezdem do Paříže o dva roky později strávil nějaký čas v Courchevel, lyžařském středisku oblíbeném ruskou elitou, kde pracoval v michelinské restauraci, dodává The Guardian.

Naopak se nikdy nezmínil o své předchozí kariéře partnera v ruském investičním fondu ani o svém působení v lucemburské firmě zabývající se fúzemi a akvizicemi. V roce 2012 se ale svěřil, že bude „pracovat pro ruskou vládu“, píše Le Monde.

Když se letos Grjaznov opilý vracel z Bulharska, po telefonu se svému styčnému důstojníkovi chlubil, že „Francouzi zažijí takový zahajovací ceremoniál jako nikdy předtím“. Jeho vychloubání přitáhlo pozornost francouzských tajných služeb, které rozhovor monitorovaly, a vedlo až k nedávné domovní prohlídce, dodává francouzský list.

Francie odmítla vstup na Hry téměř devíti stům zájemců

V rámci příprav olympijských her, které Paříž hostí od pátku do 11. srpna, vedla Francie více než milion administrativních vyšetřování. Celkem 880 lidem byla odmítnuta účast pro podezření ze zahraničního vměšování, píše AFP s odkazem na zdroje z ministerstva vnitra.

Dvě Rusky hrály roli v pondělním incidentu, kterým se podle deníku Le Parisien rovněž zabývá policie. Francouz se pokoušel do zabezpečené části Paříže, kam je kvůli Hrám vstup jen na povolení, v kufru svého auta dovézt pětadvacetiletou Rusku. Další seděla uvnitř auta. Policie řidiče i obě ženy vyšetřuje na svobodě.