Varšavou prošel pochod za práva a rovnost sexuálních menšin

Ve Varšavě proběhl tradiční pochod za rovnost sexuálních menšin. Účastníci a organizátoři na něm upozorňovali také na postoj Polska, který je podle nich příliš konzervativní. Země se v žebříčcích rovnosti pravidelně umisťuje na posledních příčkách v rámci Evropské unie.

Pochod v polské metropoli v sobotu podpořil mimo jiné starosta Varšavy Rafal Trzaskowski, který na úvod akce zdůraznil význam tolerance. Lidem na místě slíbil, že menšina LGBT+ se bude ve Varšavě vždy cítit bezpečně, a doufá, že tomu tak bude i v celém Polsku.

Podporu shromáždění vyjádřil také americký velvyslanec či zástupci Kanady, Rakouska a dalších západních zemí. Na pochod ale dorazila také skupina aktivistů z Nadace pro život a rodinu, která proti akci protestovala. 

Podle zprávy EU je Polsko na posledním místě v Unii, pokud jde o rovnost manželství homosexuálních párů, adopci těmito dvojicemi, genderovou identitu či opatření proti zločinům z nenávisti.

Téma před volbami

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) se v předchozích kampaních před volbami zaměřovala na boj proti tomu, co nazývá „ideologií LGBT“. PiS tvrdí, že rozšíření manželství homosexuálních párů a adopce těmito partnery ohrožují tradiční rodinné struktury a škodí dětem. Výuka o tématu LGBT+ pak ve školách podle strany vede k sexualizaci dětí. 

Agentura Reuters upozorňuje na to, že vzhledem k tomu, že před volbami analytici vyhlíží vyostřenou politickou kampaň, aktivisté očekávají, že se strana opět bude snažit využít témat, jako jsou sňatky homosexuálů nebo výuka o otázkách LGBT+ ve školách, k mobilizaci sociálněkonzervativních voličů.  

V posledních letech také desítky polských měst a obcí přijaly usnesení, kterým se prohlásily za „zónu bez LGBT“. Zastupitelé tak chtěli dát najevo svůj odpor vůči údajnému ohrožení tradiční rodiny.

V zahraničí to vyvolalo rozsáhlou kritiku země a Evropská komise v této souvislosti zahájila s Polskem řízení kvůli obavám z porušování práv sexuálních menšin. Některá vojvodství se v reakci na to těchto zón vzdala. Polský nejvyšší správní soud pak loni rozhodl, že usnesení, kterým se obec Serniki na východě země prohlásila za „zónu bez LGBT“, je neplatné.