V zahraničí se Tusk orientuje na Paříž, Berlín a Brusel. Doma čelí zemědělcům a koaličním partnerům

Horizont ČT24: Sto dní vlády Donalda Tuska (zdroj: ČT24)

Nový polský kabinet pod vedením Donalda Tuska čelí po více než třech měsících prvním vnitřním sporům. Koalice se dohaduje například o obnově práva na potrat. Naopak navenek působí jednotně a pokračuje ve změně zahraniční politiky. Tuskova vláda je vstřícná k Bruselu, odklání se od visegrádské čtyřky a hledá nová partnerství na Západě.

Tusk získal jedno z nejrychlejších pozvání do Bílého domu v historii. Za Joem Bidenem odcestoval společně s prezidentem Andrzejem Dudou po třech měsících ve funkci. Cílem mise bylo přesvědčit USA, tedy zejména republikány, o další podpoře Ukrajiny.

Ve Washingtonu se označil za hlas Evropy, potvrdil svou roli jestřába a vyzval spojence na kontinentu k zásadním investicím do obrany. „EU je osmkrát větší ekonomikou, než ta ruská. Máme šestkrát víc obyvatel než Rusko. Neexistuje důvod, abychom byli o tolik vojensky slabší,“ řekl Tusk.

Ve výdajích na obranu navázal na předchozí konzervativní kabinet a v návrhu rozpočtu je udržel nad čtyřmi procenty hrubého domácího produktu. Kromě toho se vymezil vůči – podle něj proruským – premiérům Maďarska a Slovenska, umenšil roli visegrádské čtyřky a naopak zdůraznil orientaci na Paříž, Berlín a Brusel.

Jak to vidí analytici

„Orientace Polska teď v nejbližších letech bude hlavně proevropská i proto, že americká pomoc Ukrajině se zmenšuje,“ odhaduje Zbigniew Lewicki z Uniwersytet Kardynala Stefana Wyszyńskiego.

V průzkumech zatím podporu neztrácí a to i přes nepopulární záměr zrušit nulové DPH na základní potraviny a přestat vyplácet doplatky za energie. Voliči oceňují zahraniční politiku, rozpaky však budí domácí spory uvnitř široké koalice. Ta se neumí shodnout například na tom, jak liberalizovat potraty.

Tusk už stihl čelit hned několika demonstracím. Opozici vadily čistky ve státní správě i silové převzetí kontroly nad státními médii. Terčem kritiky bylo i usnesení, kterým chce vláda zlikvidovat dříve zpolitizovaný Ústavní soud. „Díky usnesení o Ústavním soudu vypadá vláda jako ta, která navrací vládu práva. Pomohlo to v Bruselu odblokovat peníze z EU fondů,“ uvedl politický komentátor webu Wirtualna Polska Patryk Michalski.

Po celou dobu Tuskovy – v pořadí už druhé – vlády jsou v ulicích zemědělci. O oblibě jeho kabinetu v letošním roce napoví právě to, jak zužitkuje svůj zahraniční vliv. Tedy zda v Kyjevě vyjedná omezení importu zboží a v Bruselu ústupky z ekologické Zelené dohody.