V USA se obnovují testy dvou vakcín proti covidu-19

Společnost AstraZeneca oznámila, že v USA obnovila konečnou fázi testů své očkovací látky proti covidu-19. Na opětovné zahájení zkoušek se podle svého vyjádření chystá také firma Johnson & Johnson. Obě firmy zkoušky pozastavily kvůli neočekávané zdravotní komplikaci u jednoho z testovaných.

Společnost AstraZeneca, která svůj preparát vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, zastavila zkoušky po celém světě před asi šesti týdny kvůli neočekávané reakci jednoho z účastníků testování ve Velké Británii. Zkoušky pak postupně obnovovala v řadě zemí, přičemž Spojené státy byly poslední, kde dosud stály.

Brzké obnovení testů v USA plánuje podle aktuálního vyjádření také společnost Johnson & Johnson, která je pozastavila minulý týden kvůli nejasné reakci jednoho z účastníků studie. Společnost uvedla, že zdravotní komplikace dotčeného podle zjištění nesouvisely s vakcínou.

Podle odborníků by některé očkovací látky mohly projít závěrečnými testy již za několik týdnů. Vývoj preparátu se přitom stal jedním z témat americké předvolební kampaně.

Kandidát demokratů Joe Biden prohlásil, že pokud by byl zvolen, nabízel by případnou vakcínu proti covidu-19 všem Američanům zdarma. „Až budeme mít jistou a účinnou vakcínu, měla by být zdarma pro všechny, ať už jste pojištění, či nikoliv,“ prohlásil Biden.

Stejnou věc podle agentury AFP již dříve slíbil také prezident Donald Trump, jenž usiluje o znovuzvolení.

Testování na koronavirus v Milwaukee
Zdroj: Reuters/Bing Guan

Podle studie může v USA do února zemřít až půl milionu lidí

Než ale bude očkování, představují obranu protiepidemická opatření. V té souvislosti hrozí, že pokud nezačnou téměř všichni Američané důsledně nosit roušky, mohl by počet lidí zemřelých v zemi na covid-19 dosáhnout do února hranice půl milionu. Vyplývá to z uznávaného modelu Washingtonské univerzity, který se v minulosti již několikrát prokázal jako poměrně přesný.

Nyní Spojené státy registrují necelých 224 tisíc úmrtí přičítaných koronaviru a bezmála 8,5 milionu pozitivních nálezů na SARS-CoV-2. Podle Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenaly za poslední den bezmála 84 tisíc potvrzených případů nákazy, dosud největší počet od začátku pandemie.

„Směřujeme do velmi významného podzimního/zimního nárůstu,“ prohlásil spoluautor studie Chris Murray. Předpokládaný počet zemřelých by se mohl snížit až o 130 tisíc, pokud by si 95 procent Američanů zakrývalo při setkání s ostatními ústa a nos, tvrdí vědci. Potvrzují tím dlouhodobý apel experta z krizového štábu Bílého domu Anthonyho Fauciho. Ten však v poslední době čelí stále vyhrocenějším útokům prezidenta Trumpa.

Republikánská hlava státu přitom ve čtvrteční debatě prohlásila, že se v USA již trend pandemie otáčí. Ministr zdravotnictví Alex Azar pak řekl, že Trumpova slova lze vykládat jako snahu o poskytnutí naděje Američanům v souvislosti s očekávaným brzkým příchodem vakcíny proti covidu-19.