V Katalánsku po požárech oběti, hoří i v Chorvatsku

Barcelona - Lesní požáry v katalánském regionu Girona mají na svědomí čytři mrtvé. Následkům zranění podlehl Francouz, který utrpěl vážné popáleniny. Desítky lidí byly zraněny. Úřady mezitím oznámily, že požárníci dostali pod kontrolu oheň na francouzské straně hranice. Kvůli požárům musel být na nějakou dobu omezen provoz na dálnici a železnici spojující oblast se sousední Francií. Omezen je také přístup na některá místa na pobřeží Costa Brava. A hoří i v Chorvatsku, kde plameny zachvátily letovisko Selce, evakuovali tady 1 400 turistů.

Požár vypukl v neděli u města La Jonquera a rychle se začal šířit hraniční oblastí. Všechny čtyři oběti požáru jsou francouzští občané, mezi nimiž je otec s 15letou dcerou. Živel zranil nejméně 24 lidí, z toho 15 těžce. Na španělské straně hranice zničil 12 tisíc hektarů půdy, shořely také desítky ovcí.

Katalánský ministr vnitra Felip Puig řekl, že jde o nejhorší požár v oblasti za 26 let. Podle šéfa místní vlády jej mohl způsobit cigaretový nedopalek, který někdo vyhodil z okénka automobilu.  

Požár ve Španělsku
Zdroj: ČT24

Požárníkům se zatím oheň nepodařilo zvládnout. Zeslábl ale vítr, který dosud napomáhal šíření plamenů, a úřady mohly do hašení zapojit hasicí letadla.
   
Ve Francii požár zničil asi 12 hektarů půdy a způsobil chaos na silnicích vedoucích k moři. Představitel místních úřadů sdělil, že na francouzské straně se oheň přestal šířit a hasiči oblast sledují. Úřady také znovu otevřely dálnici A9 spojující katalánskou Barcelonu s
francouzským Perpignanem.

Požár na Madeiře
Zdroj: ČT24/ISIFA

Chorvatské letovisko Selce, kde řádí požáry, muselo opustit na 1 400 turistů , mezi evakuovanými jsou podle agentury Reuters hlavně Rakušané a Slovinci. S plameny, které ohrožují i několik domů, bojuje na 150 hasičů. Kvůli ohni musel být uzavřen i místní úsek jadranské magistrály. Práci hasičů komplikuje silný vítr, kvůli kterému se plameny rychle šíří.

Na 800 kilometrů dlouhém chorvatském pobřeží zuří několik požárů. Jak upozorňuje Reuters, během turistické sezony zde hoří pravidelně. Na vině jsou kromě velkého sucha technické závady nebo neopatrná manipulace s ohněm.

Také Portugalsko trápí vlna veder, ke které se navíc přidává dlouhé období sucha. Vznik požárů je proto snadný. Algarve bylo požáry postiženo více než loni.

Na jihu Evropy v nedávné době hořelo také na turisty oblíbených ostrovech, jako je Madeira, Tenerife nebo La Palma. Požáry byla zasažena rovněž italská Sardinie, kde musely být evakuovány stovky lidí.

Ve Španělsku zuří požáry (zdroj: ČT24)