V Japonsku se na ranveji srazila dvě letadla. Pět lidí zemřelo, bezmála čtyři stovky se podařilo zachránit

Letadlo společnosti Japan Airlines zachvátil v úterý na letišti Haneda v japonské metropoli Tokiu požár, když se po přistání srazilo s letounem pobřežní stráže. Na palubě komerčního stroje bylo 379 lidí, které se všechny podařilo evakuovat. Pět ze šesti členů posádky letadla pobřežní stráže ale zahynulo, pilot se dokázal zachránit.

Japonská veřejnoprávní televize NHK odvysílala záběry na plameny vycházející z boku letadla společnosti Japan Airlines na přistávací dráze. Další video zachycuje hasiče bojující s ohněm, který se rozšířil téměř na celé letadlo. Po havárii došlo k uzavření všech ranvejí na letišti Haneda, které patří k nejvytíženějším v Japonsku.

Podle mluvčího Japan Airlines byl požárem postižen let 516 z ostrova Hokkaidó. „Ucítil jsem náraz, jako by se letadlo při přistání s něčím srazilo. Za oknem jsem zahlédl jiskru a pak už se kabina zaplnila dýmem,“ popsal cestující letu JAL-516 dramatické okamžiky pro list The Japan Times.

Události: V Japonsku se srazila letadla (zdroj: ČT24)

Hned po dobrzdění spustila duchapřítomná posádka nejméně tři nafukovací skluzavky. Díky tomu se zranilo pouhých sedmnáct prchajících lidí. Cestující na palubě komerčního letu nejspíše zachránily i nehořlavé kompozitní materiály, ze kterých jsou vyrobena křídla.

Hasičům hašení požáru letounu Airbus A350 zabralo více než šest hodin. Agentura AP píše, že je to první případ, kdy byl stroj tohoto typu vážně poškozen. Francouzská společnost Airbus letadlo japonským aeroliniím dodala koncem roku 2021.

Po srážce začal hořet i stroj pobřežní stráže, který se chystal dopravit pomoc pro lidi postižené ničivým pondělním zemětřesením na poloostrově Noto. Pilot je v pořádku, pět dalších členů posádky při nehodě přišlo o život.

„Pokud by došlo ke srážce ve vzduchu, tak by následky byly fatální. V tomto případě je vidět, že letadlo ještě bylo schopné popojet, když začalo hořet, a že se cestující dostali do bezpečí,“ podotkl ve vysílání ČT24 mluvčí Řízení letového provozu ČR Richard Klíma. 

Podle něj je příliš brzo na to spekulovat o příčinách havárie, ale zdůraznil, že celý incident bude předmětem „přísného vyšetřování“. „Japonské služby řízení letového provozu jsou na velmi vysoké úrovni, stejně tak i posádky japonských aerolinií. Většinou dojde k řadě událostí, které do sebe zapadnou, aby k této události došlo,“ dodal Klíma. 

Expert Alessio Patalano z King's College London řekl BBC, že Haneda trpí stejným problémem jako většina japonských letišť. „Vojenské lety a lety první pomoci mají přednost pouze za velmi mimořádných okolností. Jinak se o dráhu dělí s civilními lety,“ vysvětlil odborník.

Mluvčí Řízení letového provozu ČR Richard Klíma a zpravodaj Řápek hovořili o požáru letadla (zdroj: ČT24)