V Gruzii vzbudila kontroverze ikona se Stalinem. Kult diktátora oprašuje Rusko

Horizont ČT24: V Gruzii vzbudila kontroverze ikona se Stalinem (zdroj: ČT24)

Jedna z gruzínských politických stran, která se netají svými sympatiemi k Rusku, darovala největší katedrále v zemi ikonu s výjevy ze života pravoslavné ruské světice. Obraz ale zachycuje i sovětského diktátora a gruzínského rodáka Josifa Vissarionoviče Stalina. Případ vzbudil v zemi kontroverze a před domem aktivistky, která ikonu potřísnila barvou, se sešli demonstranti. Kult diktátora oprašuje Rusko, které ho využívá i pro dezinformace právě v Gruzii.

Nová ikona se objevila v dominantě gruzínského pravoslaví, katedrále Nejsvětější Trojice v Tbilisi. „Mít ikonu se Stalinem? Přinesl mnoho špatného, zničil životy lidí a v kostele určitě nemá místo,“ komentovala to místní obyvatelka Natja Boslerová.

Výjev zachycující sovětského diktátora a gruzínského rodáka Josifa Vissarionoviče Džugašviliho vyprovokoval k akci aktivistku Natu Peradzeovou. Poté, co v úterý potřísnila ikonu modrou barvou, se ve středu před jejím domem v Tbilisi na krátko sešel dav demonstrantů. Podle médií mohlo jít zejména o lidi napojené na proruskou skupinu známou jako Alt-Info. „Reakce předčily všechna má očekávání. Abych řekla pravdu, nepředpokládala jsem, že se stane tohle,“ překvapila Peradzeovou reakce.

Podle expertů ale tento výbuch hněvu až tak nečekaný není. „Ruské dezinformace a jejich metastázy využily obraz Stalina a sovětské epochy a poměrně úspěšným způsobem ho (v Gruzii) zneužily, což se dá snadno vysledovat,“ vysvětlil Griorgi Kandelaki z tbiliského historického výzkumného institutu Sovlab.

„Je to trochu paradoxní, ale třeba ve svém rodném městě Gori je Stalin uctíván. Je to takové dvousečné, myslím, že do určité míry je to pro Gruzínce příběh chudého místního chlapce, který se stal vládcem jednoho ze dvou největších impérií světa,“ dodává další rozměr vnímání Stalina v Gruzii Ondřej Soukup z Českého rozhlasu. „Když se o tom s nimi bavíte, sami ale začnou vyprávět o tom, jak jejich pradědečka nechali popravit a někdo jiný zase skončil na Sibiři.“

„Stejně jako v jiných postsovětských státech je Stalin v Gruzii spojován s vítězstvím ve druhé světové válce, o represích se tolik nemluví, byť zrovna v Gruzii se o nich mluví více než třeba v Rusku nebo v jiných státech,“ dodal Soukup v Horizontu ČT24.

Příběh světice a pronásledování věřících

Ruský kontext je zřejmý. Světice v centru ikony je Matrona Nikonovová zvaná také Moskevská; prostá žena, která zemřela na začátku padesátých let minulého století a která mimo jiné proslula oddanou vírou navzdory represím.

Obraz katedrále věnovala proruská Strana gruzínských vlastenců. „Shodou okolností žijeme v epoše, kdy se lidé jako my musejí stále za něco omlouvat. Ale tady není za co,“ tvrdí předsedkyně strany Irma Inašviliová.

Stalin je v jednom z vedlejších výjevů ze života Matrony. Zachycuje diktátorovo údajné osobní setkání se světicí, které ale podle historiků patří nejvýše do sféry legend.

Nepopiratelné je naopak pronásledování křesťanů za Stalinovy vlády, která vedle masového věznění a vražd věřících zničila řadu pravoslavných památek. Za vrchol tohoto běsnění je považována demolice katedrály Krista Spasitele v Moskvě v roce 1931.

Rusko dotuje stalinistickou propagandu

Po rozpadu Sovětského svazu pravoslavná církev chrám opět vystavěla, současně ale popularita jejího ničitele v Rusku nikdy zcela neochladla. Hýčká ji zejména komunistická strana, mimo jiné každoroční vzpomínkou v den Stalinova úmrtí u zdí Kremlu. „Zemřel, ale neodešel ze života. Jeho velké činy a výtvory, jeho slavná vítězství žily a budou žít navěky,“ prohlásil loni při této příležitosti předseda Komunistické strany Ruské federace Gennadij Zjuganov.

S méně otevřeným patosem, ale zato s téměř neomezenými prostředky oprašuje Stalinův kult šéf Kremlu Vladimir Putin a jeho režim. „Běží tu stalinistická propaganda organizovaná a dotovaná státem. Nemylme se, v tomto případě nejde o nějakou poptávku zdola. Není to trend směřující nahoru. Je to vládní politika,“ podotkla Jekatěrina Schulmannová, členka a výzkumnice Nadace Roberta Bosche.

Stalinův obraz jako vítěze i zapřisáhlého rivala Západu je pro Putina v současnosti ideální. A působí zjevně i ve Stalinově rodné vlasti. Příběh s kontroverzní ikonou v Tbilisi pokračuje jejím úspěšným očištěním a nově také trestním oznámením z vandalismu na aktivistku Peradzeovou.