V Číně roste socialistické megaměsto. Projekt si hýčká sám vládce Si

Události ČT: V čínském Siun-ganu roste nové megaměsto (zdroj: ČT24)

Čínská ekonomika sice zpomaluje, přesto tato asijská velmoc investuje desítky miliard dolarů do stavby nové metropole. Takzvané vzorové socialistické město budoucnosti má časem pojmout část institucí a obyvatel z Pekingu. Komunistické vedení o něm mluví jako o projektu národní priority s tisíciletým významem.

V roce 1979 čínský vůdce Teng Siao-pching nakreslil kruh na mapě a stvořil Šen-čen jako kapitalistický experiment na jižním pobřeží. O čtyřicet let později přichází prezident Si Ťin-pching s vlastní ambicí – výstavní metropolí s vyspělými technologiemi, kam se přesune část institucí a obyvatel z Pekingu.

„Nová oblast Siun-gan se rychle rozrůstá,“ říká vládce o jednom z nejambicióznějších projektů v zemi.

Komunistická strana za něj utratila 86 miliard dolarů, což představuje dvojnásobek výdajů na obří elektrárnu Tři soutěsky. Je tu rychlá železnice, kanceláře, obytné budovy, nemocnice a plocha pro tři univerzity.

Prozatímní „město duchů“

V megaměstě tak chybí jen lidé, termín dokončení je ale až v roce 2035. V Číně leží mnoho míst, která začínala jako takzvaná města duchů, a později se s nich staly úspěšné projekty, když se do nich nastěhoval průmysl. „Muž musel následovat firmu a reagovat na výzvu vlády. Siun-gan je plán tisíciletí a chce být jeho součástí,“ uvedla jedna z mála obyvatelek Siun-ganu, jejíž rodina se přistěhovala s první várkou stavařů.

Žena hrdě říká, že to je světové superstaveniště, kde budují stovky projektů současně. „Vidíte, že silnice je dobrá, rovná. Je tu mateřská, základní i střední škola. Vláda pro děti zajistila školní autobus, což jinde nemají,“ poznamenala.

Projekt je součástí Siho odkazu a prezidentovy citace jsou všude. Při loňských záplavách úřady raději odklonily vodu a obětovaly sousední vesnice, aby město zachránily, což vedlo k protestům.

Na rozdíl od Šen-čenu, kam se stáhl průmysl a miliony dělníků, Siun-gan vítá jen firmy působící v moderních technologiích. Zatímco Šen-čen se rychle rozvinul díky ekonomickému boomu, nová metropole to bude mít ve zpomalujícím hospodářství těžší.