V Berlíně a Hamburku se střetla policie s levicovými radikály

Berlín - Několik zraněných policistů, desítky zatčených levicových radikálů, zničené obchody a banky, několik zapálených aut. Taková je doposud známá bilance nočních nepokojů v Berlíně a Hamburku, které jsou téměř čtvrt století tradicí závěru 1. máje v Německu. Policie i přesto hodnotí letošní Svátek práce jako jeden z nejklidnějších za poslední roky. Stejně jako v předchozích případech se potyčky mezi demonstranty a policejními silami odehrávaly ve východoberlínské čtvrti Kreuzberg, která je jedním z center berlínské alternativní scény. Loni zde bylo při celonočních střetech zraněno 479 policistů a 289 demonstrantů bylo zatčeno.

V sobotu v podvečer prošel pochod levicových aktivistů a anarchistů, do něhož se podle odhadů úřadů zapojilo okolo 10 000 lidí. Po skončení poklidné demonstrace ale začali někteří radikální účastníci házet po dohlížejících policistech kameny a láhve a odpalovat jejich směrem petardy. Přítomní těžkooděnci proti nim okamžitě zakročili obušky a vyjela i vodní děla. Potyčky trvaly zhruba dvě hodiny. Na straně policie byl při nich těžce zraněn jeden muž. Počty zatčených a zraněných demonstrantů v Berlíně policie ještě nezveřejnila.

Vodními děly zasáhla německá policie také proti večerním výtržnostem v Hamburku, kde na muže zákona zaútočilo asi 650 levicových extremistů láhvemi, kameny a dělbuchy. Vedle několika zapálených automobilů a barikád chuligáni vytloukali výkladní skříně obchodů a zdemolovali jednu drogerii a dvě banky. Policie jich 21 zatkla a osm skončilo ve vazbě. Sama hlásí pět zraněných příslušníků a jednoho poraněného hasiče. Při nepokojích v noci z pátku na sobotu bylo v Hamburku zraněno 17 policistů a zatčeno devět radikálů.

V Berlíně a Hamburku se demonstrovalo (zdroj: ČT24)

Podle německých médií hamburská policie dost možná podcenila situaci, neboť očekávala, že hlavní bouře se odehrají stejně jako v předchozích letech v hlavním městě. V severoněmeckém přístavu na Labi tak na 1. máje bylo v ulicích asi jen 1 500 policistů, zatímco v Berlíně na bezpečnost dohlíželo na 7 000 mužů a žen zákona.

Prvomájové nepokoje vyvolávané levicovými radikály se v Berlíně opakují od roku 1987. Německá policie kvůli nim letos nasadila do ulic hlavního města na 7 000 mužů.

Během soboty se v metropoli konalo několik demonstrací

Největší pozornost médií i bezpečnostních sil se soustředila na odpolední pochod neonacistů východoberlínskou čtvrtí Prenzlauer Berg. Podle původních odhadů se ho mělo zúčastnit až 3 000 stoupenců Národnědemokratické strany Německa (NPD). Nakonec jich za dozoru několika stovek policejních těžkooděnců vyšlo asi jen 600.

„Strana NPD svoji demonstraci předem nahlásila, pravicoví extremisté chtěli pochodovat městem a demonstrovat. Naší povinností je zajistit, aby se akce mohla konat a proběhla v klidu. Trasu pochodu jsme ale nezveřejnili,“ uvedl mluvčí berlínské policie Frank Millert. Proti prvomájovým pochodům neonacistů protestovaly desetitisíce lidí po celém Německu. V Berlíně jim lidé zablokovali trasu tím, že se posadili s transparenty přímo na ulici. Mezi nimi byl i sociálnědemokratický místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse. Policie ho spolu s ostatními demonstranty odtáhla.