„Už dost, chceme ochranu.“ Pařížští policisté se po dalším útoku bouří

Policejní stanice na pařížském předměstí Champigny-sur-Marne přestála v noci na neděli útok asi čtyř desítek neznámých ozbrojených lidí, kteří budovu napadli s kovovými tyčemi a házeli po ní pyrotechniku a další předměty. Dovnitř se útočníci nedostali, nikdo z policistů nebyl zraněn. Ministr vnitra naznačil, že případ souvisí s drogovou kriminalitou. Jedná se už o devátý vážný útok na policisty v tomto roce a ti se proto dožadují lepší ochrany.

Za poslední dva roky zažila policejní stanice v Champigny asi patnáct kilometrů od centra metropole obléhání už potřetí. Tentokrát útok skončil vytlučenými okny, poškozena byla i policejní vozidla. Nikdo nebyl zatčen.

„Byl to organizovaný útok asi čtyřiceti lidí, kteří se chtěli prát. Posledních pár dní tu panovalo napětí ve skupině obyvatel, která se pouští do bitek s policií. Panuje tady protipolicejní nálada. Nebyli jsme daleko od katastrofy,“ řekl stanici BFM starosta Champigny Laurent Jeanne.

„Policisté jsou především v šoku,“ říká zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. „Dva policisté se zabarikádovali uvnitř a nic se jim tedy nestalo. Útok se zdá být dalším v pořadí, od začátku roku je těchto vážných útoků na policisty devět,“ upozornil.

Studio ČT24: Útoky na policisty ve Francii (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Gérald Darmanin vyzval příslušného policejního prefekta, aby při vyšetřování útoku na stanici postupoval s největší možnou přísností. V příspěvku na Twitteru naznačil, že incident souvisí s drogovou trestnou činností. „Ti šéfíkové na nikoho dojem neudělají a neodradí nás od boje proti drogám,“ uvedl Darmanin bez dalších podrobností. Policejní stanice stojí v obytné oblasti, která je známá kvůli pouličnímu prodeji drog, napsala agentura Reuters.

„Těch důvodů, proč dochází k tolika útokům, je několik. Zaprvé jako kdyby se útočníci z předměstí přestávali bát, dříve to bylo tabu, zaútočit na policii. Nyní se čím dál více osmělují. Ta místa jsou součástí měst, kam policisté už moc nechodí, kde vládnou téměř jiné zákony. Početně mají policisté velké problémy. Není jich dost natolik, aby postavili několik hlídek, ty hlídky jsou osamělé, takže se stávají terčem útoků. Útočníci si na ně jednoduše troufnou. Policisté navíc nemají prostředky,“ dodal Šmíd.  

Útok na policejní stanici se odehrál několik dní poté, co na jiném pařížském předměstí napadli tři neznámí útočníci dva policisty v civilu, ukradli jim zbraně a vážně je zranili. Jeden z napadených policistů podle agentury AFP zůstává v umělém spánku v nemocnici.

Policistům dochází trpělivost

Stovka francouzských policistů následně v pondělí demonstrovala před napadenou policejní služebnou. „Jsme zde, abychom řekli stop, máme toho dost. Chceme, aby vláda přijala přísnější opatření, která nás ochrání,“ uvedl v rozhovoru pro agenturu AFP Bruno Angelo, zástupce jedné z policejních odborových organizací.

Na demonstraci se sešli policisté s transparenty s nápisy „naše bezpečnost má svou cenu“ a s vyobrazením policistů jako terčů. „Už nejsme v bezpečí ani na svém vlastním pracovišti. Když jsme venku, je to těžké, ale teď nemáme chvilku oddechu ani uvnitř,“ uvedl pracovník francouzského komisařství.

„Policisté samozřejmě apelují na vládu, aby s tím něco dělala, aby jim poskytla více prostředků. Dnes se policejní odbory setkávají s ministrem vnitra a ve čtvrtek je přijme samotný prezident Macron. Ta situace je kritická,“ uvedl Šmíd v úterý. 

Pokračuje také vyšetřování útoku z tohoto víkendu. Policie už našla celkem jedenáct zařízení k odpalování ohňostrojů, které byly použity při útoku. Hledá na nich DNA, podle níž by mohla identifikovat útočníky. Dalším zdrojem informací jsou podle televize BFM záznamy videokamer přímo z policejní stanice a také videa kolemjdoucích, která kolují na sociálních sítích.