Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Kampaň poukazující na útoky kyselinou (zdroj: ČT24)

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.

Obětí útoku kyselinou se před 14 lety stala i Belgičanka Patricia Lefrancová. Žíravinou ji polil její bývalý partner. „Lezla jsem po rukou, nemohla jsem chodit. A uviděla jsem, jak se moje ruka roztéká. Říkala jsem si, že tady na místě umřu,“ vzpomíná na hrůzný zážitek. Tři měsíce byla v kómatu a prodělala víc než stovku operací.

V poslední době vydala knihu a bojuje za omezení prodeje žíravin v Belgii. Zároveň se stala tváří kampaně britské neziskové organizace, která na stále častější brutální útoky, při nichž pachatelé použijí kyselinu, upozorňuje.

Patricii pro kampaň nafotil slavný britský fotograf Rankin. Výsledkem je lookbook, kniha, která má ve světě módy prodávat vzhled. „Kdybych se na tuto fotografii podívala před pěti šesti lety, rozplakala bych se. Od té doby jsem se ale naučila, i když to zní krutě, žít se svojí ošklivostí. Jsem to já,“ říká Patricie při pohledu na snímek své zjizvené tváře.

„Když se zaměříte na proces výroby módy, zjistíte, že jsou tam věci, za které si musíme vzít odpovědnost,“ dodává britský fotograf.

Jak tvrdí autoři nové knihy fotografií, v Pákistánu, Bangladéši a Kambodži se tento zločin nejvíc soustředí do míst, kde jsou velké textilní podniky – a s nimi i zdroj nebezpečné zbraně. „(Naše) kniha je nástroj kampaně, která má firmy upozornit na problém a motivovat je k tomu, aby pomohly s prevencí útoků tím, že zavedou přísnější pravidla pro skladování žíravin a nakládání s nimi,“ vysvětluje ředitel neziskové organizace na podporu obětí útoků kyselinou Jaf Shah.

Každý rok dojde ve světě k nejméně deseti tisícům útokům kyselinou, vůbec nejčastější jsou právě v zemích jižní Asie. A asi osmdesát procent obětí jsou ženy.