USA znovu útočily na jemenské hútíe. Tvrdí, že cílem byl radar, podle povstalců bylo terčem město

Spojené státy pokračují v úderech proti hútíům (zdroj: ČT24)

V noci přišel další americký úder proti hútíům. Ozbrojené síly Spojených států uvedly, že cílily na radar, aby omezily schopnost jemenských šíitských povstalců napadat lodě v Rudém moři. Hútíové naopak obvinili Američany z ostřelování jemenské metropole Saná, kterou mají pod kontrolou. Jemenské přístavní město Hudajdá se později stalo terčem dalšího cíleného úderu v reakci na raketu, kterou v tomto městě na pobřeží Rudého moře odpálili hútíjští povstalci. Informovala o tom agentura AFP. USA a Velká Británie s podporou několika dalších zemí proti hútíům poprvé zaútočily v noci na pátek, zásah zdůvodnily snahou zastavit napadání lodí.

Americké ozbrojené síly uvedly, že v noci na sobotu zaútočily na cíl v Jemenu střelami Tomahawk odpálenými z torpédoborce Carney. Útok byl menší než v noci na pátek, kdy USA a Velká Británie oznámily, že se zaměřily na 28 pozic hútíů.

Televize kontrolovaná rebely původně informovala o tom, že i v noci na sobotu společně útočily USA a Británie, američtí činitelé naopak oznámili, že útočily pouze USA. Představitel hútíů uvedl pro televizi al-Džazíra, že při útoku nedošlo „k žádným zraněním, materiálním ani lidským ztrátám“. Zároveň avizoval „silnou a účinnou“ odpověď skupiny na útok.

V sobotu v podvečer SEČ byl zasažen také přístav Hudajdá, podle agentury AFP, odvolávající se na bezpečnostní zdroje, kvůli povstalci dříve vypálené raketě. „Bylo zasaženo místo na předměstí Hudajdy, odkud byla odpálena raketa hútíů," řekl agentuře AFP vojenský zdroj s vazbami na povstalce. Dodal, že nebylo možné bezprostředně určit, zda útok přišel z moře, nebo ze vzduchu.

Ambicí podle amerického ústředního velení bylo „omezit hútíjskou schopnost útočit na námořní plavidla včetně obchodních lodí“. List The New York Times s odvoláním na americké činitele napsal, že se už podařilo zničit či poškodit 20 až 30 procent útočných kapacit rebelů.

Vedení americké armády na síti X uvedlo, že Íránem podporovaní hútíové provedli od 19. listopadu celkem 28 pokusů o napadení lodí v Rudém moři a Adenském zálivu. Zaútočili přitom „protilodními balistickými střelami, bezpilotními letouny a řízenými střelami“.

Velitelství také dodalo, že tyto údery proti povstalcům nemají nic společného s operací Prosperity Guardian, kterou Spojené státy zahájily v Rudém moři a v Adenském zálivu v prosinci s cílem chránit obchodní lodě. Této operace se účastní asi dvacítka zemí.

Své útoky povstalci označují za reakci na izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy, které má pod kontrolou palestinské teroristické hnutí Hamás. Hútíové při nich zasáhli několik lodí v Rudém moři, více než dva tisíce dalších donutili, aby se plavily jinou námořní trasou.

Náměstek amerického ministra obrany John Kirby v pátek prohlásil, že Spojené státy nemají zájem na rozpoutání války s Jemenem. Washington útoky zdůvodňuje zvýšením bezpečnosti v oblasti, kterou proudí patnáct procent světové lodní dopravy.

Hútíové v pátek podle USA odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Zřejmě šlo o tanker plující pod panamskou vlajkou a převážející ruskou ropu.