USA vyšetřují původ vlasů dovážených z Číny. Mohou patřit internovaným Ujgurům

Horizont ČT24: USA vyšetřují původ čínských vlasů (zdroj: ČT24)

Spojené státy řeší skandál okolo dovozu vlasů z Číny. Ukazuje se totiž, že by mohly pocházet od utlačovaných a často internovaných Ujgurů. Podle zjištění CNN vlasy proudí ve velkém právě z čínské provincie Sin-ťiangu, kde etnikum žije. Američtí dovozci už zboží z některých továren přestali odebírat.

Za vlasy z Číny utrácejí měsíčně přes stovku dolarů zejména ženy afroamerického původu. Vlasy jsou totiž nejen pro ně symbolem identity i krásy. Ani samotní odběratelé ale často nevědí, odkud přesně se k nim produkty dostávají.

Ať už jde o příčesky nebo celé paruky, většina jich pochází z Číny. Pravých i syntetických vlasů se minulý rok do Spojených států prodalo přibližně za miliardu dolarů. Často přitom pochází ze Sin-ťiangu – autonomní oblasti perzekvované menšiny Ujgurů na západě Číny, které režim zavírá ve velkém do převýchovných a pracovních táborů.

Některé vlasové produkty jsou přímo označeny jako „chemicky neošetřené lidské vlasy ze Sin-ťiangu“. Americké úřady v současnosti vyšetřují, zdali mohly být získány přes protesty jejich původních nositelů a nositelek. V červenci tak celní správa v USA zadržela až třináct tun vlasů.

„Máme odůvodněné podezření, že produkty z jedné z dodávek vytvořili v Číně při nucených pracích,“ tvrdí Brenda Smithová z americké celní správy. Největším odběratelem vlasů byla přitom firma I & I Hair, která v lednu s dodavatelem ze Sin-ťiangu přerušila spolupráci. „Musí znát své dodavatele a přestat vyrábět produkty, které vznikly při nucených pracech,“ dodala Smithová.

Čína se ohradila

Čína se proti vyšetřování USA ohradila. „USA pod záminkou takzvaných nucených prací přijaly omezení proti příslušným čínským společnostem, což porušuje mezinárodní právo,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin. 

Tábory pro Ujgury společně s továrnami vytvořil Peking pod záminkou vládního programu boje s chudobou. Investorům přitom nabízí levnou pracovní sílu i daňové úlevy. Čínská státní média zároveň ukazují pozitivní obrázek o životě v táborech i práci v továrnách. Realita se ale podle těch, kteří v nich strávili nějaký čas, značně liší.

„Nikdo z nás tam nepracoval dobrovolně. Řekli mi, že pocházím z teroristické země. Ostříhali mě a odebrali mi vzorky krve,“ uvedla Kazachstánka Gulzira, která původně pochází ze Sin-ťiangu. Číňané ji zadrželi v roce 2017 na hranicích, když do země přijela navštívit svého otce.

Příslušníci čínských bezpečnostních složek ji poté převezli do internačního tábora, kde se musela tísnit na cele s dalšími desítkami lidí. Místo toalet sdíleli jeden kbelík.