USA opět obrací a zvažují vojenský zásah v Sýrii. Asad musí odejít, prohlásil Tillerson

Generál Šedivý: Asadova pozice není udržitelná, otázka je, kdy odejde (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se v reakci na chemický útok u syrského Idlibu vyslovil pro odchod syrského prezidenta Bašára Asada z funkce. Americký prezident Donald Trump pak prohlásil, že Asad je odpovědný za běh věcí a „něco by se mělo udělat“. Při útoku zahynuly desítky lidí včetně dětí.

Americká vláda nepochybuje, že za chemický útok je zodpovědný syrský režim. Pentagon a Bílý dům nyní řeší možnou vojenskou odezvu. „Je důležité, aby ruská vláda pečlivě zvážila další podporu Asadova režimu,“ konstatoval šéf americké diplomacie s tím, že USA nyní zvažují patřičnou reakci. Pro Asada prý nevidí v Sýrii budoucnost.

Podle expertů zabíjel v Idlibu nejspíš sarin i chlor. Evropská unie vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby útok ostře odsoudila a podpořila vyšetření incidentu.

„Myslím, že to, co Asad udělal, je hrozné,“ řekl následně Trump novinářům během cesty na Floridu, kde se sejde se svým čínským protějškem. „To, co se stalo v Sýrii, je ostudou pro lidstvo a tuším, že on je zodpovědný za běh věcí, takže by se něco mělo udělat,“ dodal. 

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem zatím o tragické události nemluvil, ale „v určitém bodě by mohl“. Trump ale prý hovořil s některými státníky o vytvoření bezpečných zón v Sýrii.

Odklon od Obamovy politiky Trumpovi moc dlouho

Předchozí prezident Barack Obama léta opakoval, že Asad musí odejít. Jednou už málem přistoupil k vojenské intervenci po jiném chemickém útoku, syrský režim ale následně slíbil, že všechny zásoby smrtících látek zlikviduje. Americké tajné služby Asada podezřívají, že se všechny „chemie“ nezbavil.

Bílý dům ale nedávno přišel s obratem, když oznámil, že Spojené státy musejí přijmout politickou realitu, že Asad je syrským prezidentem a prioritou je zničení Islámského státu (IS). Že odstranění Asada není nadále klíčovým bodem, tvrdila i americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Sám Tillerson prohlašoval, že v dlouhodobém horizontu rozhodne o Asadově osudu syrský lid.

Damašek vinu za nejnovější chemický útok odmítá - stejně jako Rusko, jež ukazuje prstem na povstalce, kterým prý patřil sklad chemických zbraní, jež zasáhly syrské síly při jednom z leteckých úderů. Tuto verzi ale zase odmítají rebelové, kteří argumentují tím, že by podobné látky ani neuměli vyrobit.

Chemický úder, který se připisuje Asadovi, je absolutně nelogický. Kdyby to skutečně bylo učiněno s jeho vědomím, tak dělá vše pro to, aby byl odstraněn poměrně dost razantně a silou, je to obrovský otazník, který je třeba prověřit.
Jiří Šedivý
bývalý náčelník Generálního štábu AČR

Spojené státy, Francie a Británie vypracovaly návrh rezoluce OSN, který po Damašku požaduje, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Zároveň hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky.

Rusko, která má v Radě bezpečnosti právo veta, ale návrh odmítlo. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov na druhou stranu uvedl, že ruská podpora Asada není bezpodmínečná, i když důrazně apeloval na důkladné vyšetření události.

Pokud se prokáže, že Asadova vláda použila chemické zbraně, měly by v Sýrii zasáhnout mezinárodní vojenské síly, které by dostaly zelenou od OSN, míní francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron. „Pokud se tyto činy potvrdí, je nezbytné důrazně jednat,“ podotkl favorit.