Uprchlíky z Ukrajiny budou moci dobrovolně přebírat i další státy EU

Události ČT – Evropská komise poskytne Česku vakcíny k očkování ukrajinských dětí (zdroj: ČT24)

Země, které se pro uprchlíky z Ukrajiny stávají novým domovem, začínají být na hraně svých vlastních kapacit. I proto se ministři vnitra členských států Evropské unie shodli, že uprchlíky budou přebírat také další. A to na zcela dobrovolném základu. Unie také poskytne Česku vakcíny pro ukrajinské uprchlíky.

Brusel tomu opatření nechce říkat nové přerozdělovací kvóty, protože nebudou povinné, uvedl zpravodaj ČT v hlavním městě Evropské unie Lukáš Dolanský. „Nově tomu říká: solidární mechanismus,“ dodal. 

Země by měly každý týden hlásit, jaké mají kapacity, aby to bylo jasné i pro nově příchozí. Zatímco Česko už dnes hostí na tři sta tisíc lidí, tedy tři procenta vlastní populace, a je na hraně možností, do mnohonásobně větší Francie například dorazilo pouze na třicet tisíc lidí.

Kromě přerozdělování řeší Unie i další pomoc nejzasaženějším státům, a to i zdravotnickou. Česku například poskytne desítky tisíc necovidových vakcín na očkování ukrajinských dětí, připomenul zpravodaj z Bruselu. „Potřebujeme očkovací látky, které nejsou běžné v Evropě, například proti tuberkulóze, a tady máme slib zhruba 30 tisíc dávek,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). 

Ministři vnitra podpořili akční plán

Ministři vnitra podpořili v pondělí akční plán komise, který má zajistit lepší koordinaci péče o uprchlíky. Podle českého ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je klíčové, aby co nejdříve začal na evropské úrovni fungovat systém registrací a výměny informací o uprchlících a bylo jasné, které státy pro ně mají volné kapacity.

Do Evropské unie více než měsíc po zahájení ruského útoku prchlo přes 3,8 milionu Ukrajinců, z nichž více než dva miliony překročily hranici do Polska. Mezi další velmi vytížené země patří vedle jiných zemí regionu také Česko.

Součástí plánu schváleného ministry je také vytvoření indexu porovnávajícího volné kapacity jednotlivých zemí. Strategie počítá také s větší spoluprací bezpečnostních orgánů a zapojením Europolu, aby situaci uprchlíků nemohly zneužívat gangy obchodující s lidmi. EU by také chtěla pomoci přetíženému Moldavsku, mimo jiné vysláním pracovníků své pohraniční agentury Frontex.

Nejzasaženější země mají mít přístup k penězům EU

Komise minulý týden navrhla, že nejzasaženější členské státy, mezi něž patří i Česko, budou moci využít až desítku miliard eur z fondu REACT EU původně určeného na oživení evropských regionů po pandemii covidu-19.

„Nikdo v rámci EU momentálně nepochybuje, že nějaká míra finanční solidarity bude nutná pro ty nejpostiženější země,“ řekl ministr Rakušan. Česká vláda podle něj v současnosti dává dohromady seznam peněz vynaložených v souvislosti s uprchlickou vlnou a jednání o evropské finanční pomoci bude záležitostí příštích týdnů.