Ukrajinští farmáři se snaží odstranit miny z polí, které nezničila povodeň

Události: Problémy ukrajinských farmářů (zdroj: ČT)

Rusko pokračuje v ostřelování Ukrajiny napříč frontou. Cherson hlásil hned několik požárů. Okolí se přitom stále potýká s dopady povodní po zničení Kachovské přehrady. Rekordní škody hlásí i tamní zemědělci – 600 tisíc hektarů půdy je nově bez přísunu vody. Řada podniků tak řeší pár měsíců po okupaci další katastrofu.

Farmáři poblíž Kachovky používají drony, které roznášejí speciální postřiky. Voda mohla na pole přinést nevybuchlé miny, a je proto potřeba odstranit všechny rostliny a zkontrolovat ho.

Dřív nad okupovaným územím létaly hlavně válečné bezpilotní stroje. Farmáři tehdy fungovat nechtěli a dnes často nemohou. Likvidovat dědictví fronty je nákladné.

Jih Ukrajiny je jeden z nejúrodnějších koutů Evropy, ale teď i jeden z nejrizikovějších. Jedno zemědělské družstvo poblíž zničené přehrady hospodaří zhruba na pěti tisících hektarech. Vlastními silami se jim dosud podařilo odminovat zhruba třetinu.

Podnik, v němž štáb ČT natáčel, je v oblasti prakticky jediný, který stále funguje. I přesto, že Rusové podle zdejšího manažera část majetku rozkradli.

Po okupaci přibyl další problém. Podnik dělí asi deset kilometrů od zničené přehrady – hlavního zdroje vody. Bez ní tak zůstávají zavlažovací stroje i přívodné kanály. Zatímco tady voda není, o desítky kilometrů dál v Chersonu jí bylo až příliš.

Regulované zavlažování 94 procent veškeré zemědělské půdy v Chersonské oblasti je – nebo spíše bylo – závislé na Kachovské přehradě. Tu bude třeba znovu postavit a dalších pět let zabere, než se naplní. Dohromady si tak farmáři počkají minimálně dekádu.