Ukrajinci usilují o osvobození Kreminny. Čelí mobilizovaným Rusům, kteří „jdou na porážku“

Nejtěžší boje války na Ukrajině se v novém roce stále odehrávají v Doněcké a Luhanské oblasti. K významnému střetu se podle informací britských tajných služeb schyluje v oblasti města Kreminna. Podle analytiků je nyní postup ukrajinských bojových složek hrozbou pro ruskou snahu o dobytí Bachmutu.

Úřad ukrajinského generálního prokurátora tento týden oznámil, že ruská armáda v pátek – po začátku Ruskem proklamovaného příměří během pravoslavných vánočních svátků – ostřelovala Bachmut, který je nyní epicentrem bojů na východní Ukrajině. Od města Kreminna je vzdálený zhruba osmdesát kilometrů. 

Kreminna, klíčová oblast následujících týdnů, se nachází v Luhanské oblasti, hned za administrativní hranicí s Doněckou oblastí, asi pětadvacet kilometrů severozápadně od města Severodoněck. Toho se koncem června zmocnily ruské síly po brutálním obléhání a intenzivních bojích v ulicích.

O Kreminně a také Bachmutu hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého je v těchto místech situace „obtížná a nesnesitelná“. Bachmut se Rusové snaží obejít přes severněji položený Soledar, kde podle Zelenského „pokračují těžké boje“. Obrannou linii u Bachmutu proto v následujících týdnech posílí další ukrajinské jednotky.

Kolem Bachmutu a Soledaru se linie dotyku výrazněji nehýbe od začátku léta. „V okolí těchto dvou měst není místo, kde by okupanti nepoložili svůj život za šílené ideje pánů ruského režimu,“ komentoval ukrajinský prezident. Zkáza je v Bachmutu vidět na každém kroku. I přes soustavné ostřelování ve městě stále zůstávají někteří civilisté. Žijí bez proudu a tepla.

Události: Vývoj ruské invaze na Ukrajinu v pondělí (zdroj: ČT24)

Hlavou proti množství

Přestože v září byly ukrajinské síly velmi úspěšné v protiofenzivě v celé Charkovské oblasti a donutily Rusy k ústupu, od té doby se jejich postup zastavil, hlavně kvůli posílené ruské obraně v Doněcké oblasti. 

„Rusové chápou, že pokud ztratí Kreminnu, padne celá jejich obranná linie,“ napsal na konci prosince šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v příspěvku na sociální síti Telegram. Podle jeho slov se z oblasti stahovali ruští velitelé dál na východ, toto tvrzení ale nelze ověřit.

V rozhovorech pro stanici Svobodná Evropa (RFE/RL) uvedli ukrajinští vojáci, kteří v oblasti bojují, že ruské jednotky jsou oproti postupu v Charkovské oblasti tentokrát početnější a méně rozprostřené. „Snažíme se bojovat pomocí našich hlav. Oni bojují přečíslením. Protože jejich zdroje, a to neprozrazujeme žádné tajemství, jsou mnohem větší než naše,“ řekl pro stanici nejmenovaný voják.

Na porážku

Vojenští analytici místo rovněž popisují jako oblast tradičního válečného boje pokrytou zákopy a obrannými valy. „Rusové se vždy prostě protlačí. A spousta z nich zemře, protože nemají žádnou taktiku, nic takového,“ řekl pro RFE/RL další voják. „Prostě jdou jako maso na porážku. Byly případy, kdy pěchota říkala, že šli na bojiště bez jakýchkoli ozbrojených vozidel nebo kulometů,“ dodal. 

Ukrajinci se chtějí okolí města zmocnit hlavně kvůli tomu, aby zkomplikovali ruské armádě zásobování a logistiku nutnou pro zajišťování pozic na východě země. 

Podle Hajdaje kvůli významu oblasti Rusové „přesunuli několik praporů výsadkářů a těžkou techniku“. „Nepřítel tam postupně slábne. Okupanti se nyní snaží udržet Kreminnu, aby zabránili rozštěpení své obrany v Luhanské oblasti na dvě poloviny,“ uvedl šéf Luhanské oblasti v neděli v televizním rozhovoru.

Dodal, že v zimě stále častěji dochází k nehodám v objektech infrastruktury na dobytých územích, protože útočníci vůbec nevěnují pozornost jejich stavu.  Americký Institut pro studium války (ISW) na konci roku uvedl, že podle zpráv jsou součástí ruských jednotek bojujících podél této frontové linie hlavně mobilizovaní vojáci.