Ukrajinci cítí radost, že získávají zpět své území. Za každý krok vpřed ale často platí cenu nejvyšší

Ukrajinci na frontě na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajinská protiofenziva pokračuje. Podle ruských vojenských blogerů už Ukrajinci severně od Chersonu prolomili první ruskou obrannou linii a překročili řeku Dněpr. Postup na jihu země však brzdí mimo jiné silné zaminování. Ve vzduchu jsou navíc den co den slyšet výbuchy po dělostřeleckých „vzkazech“. Ještě nedávno se bojovalo na pomezí Doněcké a Záporožské oblasti, kde natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.

Zákopy u obce Novodarivka už zarostly, stopy po bojích jsou ovšem stále patrné. Leží zde obvazy i munice, okolní pole a cesty jsou zaminované. Ve zničených domech zůstávají vykopané díry, ve kterých se schovávali Rusové.

„Útočit je vždy snadnější než se bránit. Psychologicky jsme cítili radost, že získáváme zpět naše území. Boj ale vždy znamená krev a pot,“ konstatoval ukrajinský voják přezdívaný Mechanik.

Protiofenziva nicméně postupuje pomalu. Za každý krok vpřed navíc Ukrajinci často platí vysokou cenu. „Útočili na nás z granátometů. Bylo to náročné,“ povzdechl si další oslovený Vinny, z jehož jednotky dorazili do cíle mise jen čtyři z osmnácti bojovníků.  

Osmasedmdesát přijatých k ošetření za den

O zraněné se snaží postarat lékaři ve stabilizačním středisku, kde jim poskytují první pomoc před cestou do nemocnice. „Maximální počet lidí, který jsme zde přijali za jeden den, byl osmasedmdesát,“ vzpomínal kardiochirurg „Neo“.  

Počet pacientů se v posledních dnech i díky situaci na frontě ustálil zhruba na patnácti. Klidný den už ale brzy mohou opět vystřídat kruté boje.