Ukrajina má na protiofenzivu ještě asi měsíc a půl, říká Milley. Podle Budanova počasí boje nezastaví

Ukrajinská armáda má na svoji protiofenzivu třicet až pětačtyřicet dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím, řekl stanici BBC předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov tvrdí, že protiútok bude pokračovat i po nástupu špatného počasí. V posledních dnech se Ukrajincům na východě a jihu země podařilo vytlačit ruská vojska z území o několika čtverečních kilometrech, uvedlo ministerstvo obrany v Kyjevě.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

Milley připustil, že protiofenziva postupuje pomaleji, než se očekávalo. Stále ale probíhají těžké boje a Ukrajinci dosahují plynulého pokroku, řekl BBC. Podle něj je příliš brzy na to říct, zda protiofenziva selhala. „Ukrajina skrze ruské obranné linie postupuje velice vytrvale,“ řekl v nedělním vysílání BBC.

„Ještě zbývá slušné množství času, pravděpodobně zhruba třicet až pětačtyřicet dní, kdy bude počasí vhodné pro boj, takže Ukrajinci neskončili. Bitvy ještě neskončily…(Ukrajinci) nedokončili bojovou část toho, čeho se snaží dosáhnout,“ uvedl Milley.

„Říkal jsem už na začátku této války, že to bude dlouhý, pomalý a těžký konflikt s mnoha ztrátami, a tak to přesně je,“ dodal předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil.

Milley s BBC mluvil společně se svým britským protějškem Tonym Radakinem, který uvedl, že Ukrajina vyhrává a Rusko prohrává. „Je to proto, že cílem Moskvy bylo podrobit si Ukrajinu a dostat ji pod ruskou kontrolu,“ řekl. „To se nestalo a nikdy nestane, a proto vítězí Ukrajina.“

Radakin připomněl, že Ukrajina v bojích o osvobození svého teritoria postupuje a podařilo se jí získat zpět padesát procent území, které Rusko zabralo.

Budanov: Boje budou pokračovat

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Budanov připustil, že v chladném počasí a za mokra se bojuje hůře, nicméně jde podle něho o adaptaci, a ne o přerušení bojových operací. Protiofenziva podle něj bude pokračovat i po nástupu chladného a vlhkého počasí koncem roku.

„Zastavila zima bitvy v minulém roce? Ne, tak to nebylo. Proč si myslíte, že se tak stane letos?“ prohlásil v sobotu Budanov.

Ukrajinská armáda loni 11. listopadu osvobodila jihoukrajinský Cherson, v zimě, kdy ovšem panovalo mírné počasí, se odehrávaly tvrdé boje o Bachmut na východě země. Ruskojazyčný servis BBC píše, že na to, že se minulou zimu ukrajinské útočné operace zpomalily, měla spíše než počasí vliv dostupnost techniky a munice.

„Bojové akce budou tak či onak pokračovat. V mrazu, mokru a blátě je těžší bojovat. Boje budou pokračovat. Protiofenziva bude pokračovat,“ citovala Budanovovy výroky agentura Reuters.

Podle ní jsou nynější vyjádření šéfa ukrajinské vojenské rozvědky dosud nejsilnějším náznakem toho, že Kyjev neplánuje zastavit svůj postup, až se v dalším průběhu roku změní počasí.

ISW: Počasí protiofenzivu neukončí

Analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW) v této souvislosti podotýkají, že sezonní silné deště a bahno na konci podzimu zpomalí pozemní pohyb obou bojujících stran. Řadu logistických problémů budou představovat také nízké teploty. Upozorňují ale, že nástup tohoto počasí bývá proměnlivý.

Nutnost brát v úvahu počasí sice podle ISW ovlivní ukrajinské protiofenzivní operace, ale definitivní konec znamenat nebude. Připomínají také, že na celé Ukrajině panuje v zimě silný mráz, který zase naopak zlepší podmínky pro pohyb mechanizovaných jednotek.

Zpravodaj ČT: Milley jen shrnul zkušenosti z loňska

Podle nynějšího zpravodaje ČT na Ukrajině Davida Miřejovského neřekl Milley nic překvapivého. „On de facto jen shrnul zkušenosti z loňského roku, kdy také v říjnu a na začátku listopadu vrcholila protiofenziva na jižní frontě a vyvrcholila osvobozením Chersonu. Od té doby znemožnily další postup nejdřív prudké lijáky, bahno a následně také zima a velmi prudké mrazy po celé východní a jižní frontě,“ nastínil.

„A to byla také doba, kdy Rusko začalo budovat obří systém velmi silné obrany. Na tu teď, od začátku léta, ukrajinská armáda útočí,“ upozornil Miřejovský na jednu z komplikací současné ukrajinské protiofenzivy.

Dva směry protiofenzivy

Ukrajina zahájila protiofenzivu zhruba před třemi měsíci, vede ji na jihu země v Záporožské oblasti a na východě v Doněcké oblasti.

V Záporožské oblasti je cílem překonat Rusy vybudovaná opevnění a prorazit přes Tokmak k Melitopolu a také k přístavu Berďansk na břehu Azovského moře. V důsledku toho by se Ukrajincům mohlo podařit přerušit ruský pozemní koridor s nelegálně anektovaným Krymským poloostrovem.

Kromě toho provádějí ukrajinští vojáci útočné akce také u Bachmutu v Doněcké oblasti, který na jaře po krvavých bojích obsadily ruské invazní síly.

Postup ztěžují minová pole i nedostatek techniky

Ukrajinský postup ztěžují kromě silného ruského opevnění i ohromná ruská minová pole. „Naše protiofenziva probíhá v několika směrech,“ řekl v sobotu Budanov a uznal, že postup byl dosud pomalejší, než si přál. Situaci popsal jako obtížnou.

Kromě obrovské koncentrace ruských min označil za klíčový faktor, který dosavadní postup Ukrajiny zpomaloval, i velký počet malých ruských sebevražedných dronů.

Ukrajina dosud během protiofenzivy osvobodila odhadem přes 250 kilometrů čtverečních území, napsala minulý týden agentura DPA. Rusko stále okupuje asi sto tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území, včetně Krymu.

Kyjev tvrdí, že postupuje pomalu, aby minimalizoval ztráty, a že mu k rychlejšímu postupu chybí moderní letecká technika.

Úspěch v Záporožské oblasti

Po dosud převážně statických bojích zaznamenala ukrajinská vojska v posledních týdnech výraznější úspěch v Záporožské oblasti, kde se jim podle dostupných informací podařilo prolomit první z ruských obranných linií. Ukrajinci dosáhli obce Robotyne, která podle analytiků tvořila jeden z opěrných bodů ruské obrany.

Od Robotyne se snaží postupovat dál na Novoprokopivku, která leží směrem na Tokmak. Právě Tokmak je strategickým železničním uzlem a klíčovým bodem pro případný další postup na Melitopol. Z Robotyne se Ukrajinci snaží o postup i u obce Verbove, která zase leží směrem na Berďansk.

„Jižně od Robotyne a západně od Verbove byly zaznamenány úspěchy,“ informovala v pondělí náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Podle ní bylo v průběhu týdne osvobozeno na jihu země 4,8 kilometru čtverečních území.

Zisky u Bachmutu

Kromě postupu v Záporožské oblasti dosáhly ukrajinské jednotky dílčích územních zisků i v Doněcké oblasti, na křídlech okolo východoukrajinského Bachmutu, který Rusové dobyli v květnu. Podle Maljarové byly kolem Bachmutu za uplynulý týden osvobozeny dva kilometry čtvereční a celkově už 49 kilometrů čtverečních.

„Naše jednotky postupují a jsou částečně úspěšné v oblastech Kliščijivka a Andrijivka. Vytlačují nepřítele z jeho pozic a upevňují své pozice,“ uvedla Maljarová. Podle ní ukrajinští vojáci obsadili i část obce Opytne, která leží poblíž města Avdijivka a severně od doněckého letiště. 

O těchto ziscích mluvil už v neděli i Miřejovský. „Dostáváme zprávy o tom, že nedaleko odsud, u Bachmutu, došlo k nějakým menším územním ziskům,“ hlásil z Kramatorsku zpravodaj. „Ukrajinská armáda měla v neděli postoupit také u Doněcka, přiblížit se přibližně na deset kilometrů k místnímu letišti. Vojenští analytici ale předpokládají, že na těchto místech ukrajinská armáda nechce postoupit nějak zásadně, ale spíše se snaží vázat ruské síly tak, aby je Moskva nemohla nasadit v Záporožské oblasti.“

Na druhé straně ruské síly pokračují v útočných operacích východně od Charkova, podél linie Kupjansk–Svatove–Kreminna, kde do konce srpna dokázaly získat několikakilometrové území. V oblasti Kupjansku odrážejí ukrajinští obránci několik útoků denně, uvedla Maljarová.