Učení může být cool. Studytubeři nabádají své fanoušky ke vzdělávání

Horizont ČT24: Studytubeři vedou fanoušky ke vzdělávání (zdroj: ČT24)

Učení může být cool, říkají takzvaní studytubeři a publikum, zdá se, souhlasí. Videa, na kterých hvězdy osvětového youtuberingu motivují ke studiu, sledují statisíce lidí… a nový on-line fenomén tak generuje svým tvůrcům i slušný zisk.

Studytubeři představují nový typ celebrit digitálního světa a podle svých slov se snaží inspirovat druhé ke studiu. Jednou z jejich zástupkyň je i Jade Bowlerová. Probouzí se v pět hodin ráno a s ní i její skalní fanoušci. Důvod? Cvičení jógy má zlepšit koncentraci a produktivitu. 

„Připravím si cíle pro dnešní den. Řeknu si, za co jsem vděčná,“ nastíní svůj start dne Bowlerová.

Po józe pokračuje zdravou snídaní a rychlým náhledem do sociálních médií. A další kroky směřují přímo do sprchy. Video je velmi podobné těm z dílny lifestylových youtuberů. 

„Opravdu mě to motivuje, protože mám právě za sebou část zkoušek. Sledování těchto videí mi velmi pomáhá a cítím se díky tomu méně sama,“ uvedla studentka Izzy Siddallová.

Ranní rutina devatenáctileté Jade má skoro milion a půl zhlédnutí. Nezanedbatelná je i sledovanost její přípravy ke zkouškám. Přes osm set tisíc lidí se dívalo, jak se dívka vyrovnává s tím, že ji nepřijali na Oxford.

Celebrity se zamlčeným příjmem

Studytubeři také šíří rady, které mají nejen ukázat, jak si rozvrhnout učení, ale třeba i jak zvládat stres nebo jak čas nad stohy dokumentů udělat zábavnějším. Jsou on-line hvězdami, se vším, co k tomu patří – a mají tak vlastní agenty, pevnou základnu fanoušků a skrze své digitální platformy prokládané reklamou vydělávají nemalé peníze.

„Pokud máte točení videí na YouTube jako práci, je to vaše práce. Kolik vyděláváme, opravdu není vaše věc,“ odmítl sdělit příjem z této činnosti studytuber Jack Edwards.