U Kanárských ostrovů Španělé zachránili přes osmdesát migrantů, dalších tři sta stále pohřešují

Události: Pohřešovaní migranti (zdroj: ČT24)

Nejméně tři sta migrantů, včetně rodin s malými dětmi, kteří na třech lodích vypluli v uplynulých týdnech ze Senegalu na Kanárské ostrovy, se pohřešuje. Uvedla to v neděli organizace Walking Borders. Španělská pobřežní stráž ovšem zachránila 86 migrantů při původní pátrací akci, uvedla o den později agentura AFP.  Španělské úřady se domnívaly, že může jít o loď se zhruba dvěma sty migranty, ale to se nepotvrdilo.

Všechny tři lodě vyrazily z přístavu Kafountine na jihu Senegalu, který je vzdálen asi 1700 kilometrů od Tenerife, jednoho z Kanárských ostrovů.

Dva čluny, jeden s asi 65 lidmi a druhý s padesáti až šedesáti lidmi na palubě, které se snažily dostat ze Senegalu do Španělska, se pohřešují už patnáct dní, řekla agentuře Reuters Helena Malenová z organizace Walking Borders. Třetí loď opustila Senegal 27. června s přibližně dvěma stovkami lidí na palubě.

Omyl, že se našlo plavidlo s dvěma stovkami lidí, pobřežní stráž vysvětlila tím, že ho poprvé zaznamenalo průzkumné letadlo, pro které je obtížné určit počet cestujících. Při záchranné akci se zjistilo, že jich bylo podstatně méně, než se původně předpokládalo, a to 80 mužů a šest žen. Následně zamířili na ostrov Gran Canaria.

„Letoun Sasemar 101 našel plavidlo v oblasti, kde hledal loď, která opustila Senegal před dvěma týdny. Je asi 132 kilometrů jižně od Gran Canaria,“ znělo prohlášení španělské námořní záchranné služby.

Senegalci odchází kvůli nestabilitě v zemi

Rodiny osob na palubě tří lodí o nich podle Malenové od vyplutí nemají žádné zprávy. „Mají velké obavy. Je tam asi tři sta lidí ze stejné oblasti Senegalu. Odešli kvůli nestabilitě v zemi,“ dodala. Po zbývajících dvou plavidlech hlídky dále pátrají.  

Kanárské ostrovy u pobřeží západní Afriky se staly hlavním cílem migrantů, kteří se snaží dostat z Afriky do Španělska. Přes Středozemní moře se přesouvá na španělskou pevninu mnohem menší počet. Léto je nejrušnějším obdobím pro všechny pokusy o nelegální překročení hranice. „Od roku 2018 přišlo na této trase o život více než sedm tisíc lidí. Ze všech tras do Španělska umírá na této nejvíce lidí,“ prohlásila Malenová.

Takzvanou atlantickou migrační trasu, která je jednou z nejsmrtelnějších na světě, obvykle využívají běženci ze subsaharské Afriky. Loni na ní podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zemřelo 599 lidí. Letos organizace, jako je Walking Borders, informovaly už o stovkách pohřešovaných.