Tusk letos vzkřísil Občanskou platformu, na Právo a spravedlnost ale v průzkumech stále ztrácí

Události: Tusk letos vzkřísil Občanskou platformu (zdroj: ČT24)

Stal se lídrem polské opozice, dostal zákaz řízení auta, nacionalisti spálili jeho portrét. Donald Tusk má za sebou turbulentní rok. Vzkřísil k novému životu Občanskou platformu, ale ta i přesto v průzkumech ztrácí na vládnoucí Právo a spravedlnost.

Donald Tusk údajně dlouho váhal, než se k návratu do Občanské platformy rozhodl. Velký návrat se nakonec stal spíše záchrannou misí. Po léta nejsilnější opoziční strana se na jaře propadala v průzkumech, Tusk jí letním comebackem pozici vrátil.

Na domácí scénu vstoupil dvojnásobný expremiér po letech strávených v unijních institucích. Vrcholem jeho prvního pololetí zpět na domácí scéně byla říjnová proevropská demonstrace.

Do terénu se jinak příliš nevydával, k voličům mluvil přes média, na stranických schůzích. Jeho hlavním vzkazem voličům se stalo tvrzení o tom, že současná vláda strany Právo a spravedlnost ničí Polsko. „Pod jejich takzvaným vedením je Polsko v čele všech nejtemnějších žebříčků, nejdramatičtějších žebříčků současnosti,“ nechal se dokonce slyšet Tusk. Podle kritiků mu ale útoky na vládnoucí stranu budoucí vítězství nezajistí. 

Vrátil se starý Tusk i jeho staré spory

„Z úst Donalda Tuska by měly zaznívat nějaké konkrétní návrhy, protože on jinak nenabízí řešení žádných problémů. A myslím, že na to všichni čekají. Soustředil se zatím především na konsolidaci tvrdého elektorátu,“ hodnotí přístup Tuska komentátorka Joanna Mizioleková z týdeníku Wprost. 

Občanská platforma rozšířená na stejnojmennou koalici se půl roku po Tuskově návratu v průzkumech pohybuje nad dvaceti procenty. Zbytek opozice nechává daleko za sebou, vládnoucí Právo a spravedlnost ale neohrožuje.

„Donald Tusk nevytvořil žádný nový kontext, nevytvořil situaci, ve které by ho voliči vnímali jako nového, čerstvého Donalda Tuska. Viděli zatím jen toho starého Donalda,“ soudí o slabším výsledku strany Marcin Duma, analytik a sociolog polského institutu IBRiS. 

Do polské politiky se s expremiérem vrátil i jeho vyhrocený osobní spor s Jaroslawem Kaczyńskim. On i další politici strany Právo a spravedlnost opět obviňují za různé polské problémy Tuskovy vlády z přelomu dekád. 

Kromě vládních politiků na Tuska často útočí také polská veřejnoprávní televize. Jako terč jí posloužil také v listopadu, když kvůli rychlé jízdě v obci přišel o řidičský průkaz. 

Jeho vůz obcí Wiśniewo severně od Varšavy projel rychlostí 107 kilometrů v hodině, přestože maximální povolená rychlost je tam 50 kilometrů v hodině. Tusk později na Twitteru napsal, že trest v podobě tříměsíčního zákazu řízení a pokutu 107 eur bez diskusí přijal, protože si byl vědom, že porušil předpisy.

V listopadu také Tusk posloužil jako cíl nenávisti polské ultrapravice. Během svátku nezávislosti, kterého se tradičně účastní desítky tisíc lidí, kteří se vydávají na tradiční pochod nacionalistů, účastníci spálili jeho portrét spolu s německou vlajkou. 

Tusk zareagoval s vtipem. V komentáři u své podobizny v plamenech napsal: „Jsem celý žhavý do ještě tvrdší práce ve prospěch nezávislého Polska.“