Turecký soud udělil doživotí dalším třem desítkám obžalovaných z pokusu o puč

Soud v Sincanu v ankarské provincii vynesl tresty vězení nad více než stovkou lidí kvůli podílu na pokusu části armády o puč v Turecku z roku 2016. V tomto procesu, který je jedním z několika stovek souvisejících s pokusem o převrat, bylo souzeno téměř pět set lidí. Z nich 32 dostalo doživotní tresty a přes sto lidí kratší tresty vězení, ostatní dostali jiné tresty, než je odnětí svobody, či byli zproštěni obžaloby.

Soudní proces s celkem 497 obžalovanými začal v roce 2017 a týkal se mimo jiné obsazení státní televize TRT v noci pokusu o puč z 15. na 16. července 2016.

Doživotí bez možnosti propuštění na základě milosti či amnestie dostal mimo jiné bývalý podplukovník Ümit Gençer, který přiměl hlasatelku televize přečíst prohlášení pučistů. Stejný trest dostali další bývalí důstojníci a bývalí členové prezidentské ochranky.

Jeden z obžalovaných dostal 61 let vězení a 106 dalších tresty vězení od 6 do 16 let, mimo jiné za členství v teroristické organizaci či za napomáhání narušení ústavního pořádku.

Teroristickou organizací je míněna organizace FETÖ (Fethullahova teroristická organizace), jak nazývá vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije od roku 1999 v USA a Erdogan ho dlouhodobě viní ze snahy jeho vládu svrhnout, činí ho zodpovědným i z pokusu o puč z roku 2016. Gülen obvinění odmítá.

Doživotí dostaly tři tisíce lidí

Úřady po neúspěšném puči zahájily čistky, které podle agentury AFP nemají v dějinách moderního Turecka obdoby. V souvislosti s pokusem o puč je trestně stíháno na osmdesát tisíc lidí a zhruba 150 tisíc státních zaměstnanců, včetně soudců, policistů i učitelů, bylo od té doby kvůli údajnému napojení na Gülenovo hnutí vyhozeno z práce. Více než dvacet tisíc vojáků a zaměstnanců bylo propuštěno z armády.

Jeden z největších procesů kvůli tomuto pokusu o puč skončil loni v listopadu. Odsouzeny v něm byly čtyři stovky lidí, z toho na 330 osob, zejména vojáků, dostalo doživotí. Celkem se kvůli puči konalo v Turecku podle agentury AFP nejméně 290 procesů a byly uděleny tresty bezmála čtyřem a půl tisicům lidem, z toho téměř tři tisíce dostaly doživotí.

Pokus o puč: 250 mrtvých a přes dva tisíce zraněných

Skupina pučistů, která v červenci 2016 obsadila státní televizi TRT, tehdy uvedla, že plně přebírá moc v zemi kvůli sílící autokracii Erdoganova režimu a narušení sekulárních ústavních principů tehdejší vládou. Oznámili, že zemi bude vládnout „mírová rada“ a že bude připravena nová ústava.

Pučisté s obrněnými vozy tehdy obsadili i istanbulské mezinárodní letiště a zadrželi náčelníka generálního štábu Hulusiho Akara a několik dalších důstojníků. Někteří účastníci posléze u soudu uvedli, že si mysleli, že jde o vojenské cvičení.

Prezident Erdogan, který byl v té době na dovolené v letovisku Marmaris na jihozápadě země, se vrátil do Istanbulu a vyzval Turky, aby vyšli na protest do ulic, což tisíce z nich udělaly. Puč byl potlačen za několik hodin, zemřelo při něm ale na 250 lidí, další dva tisíce sto lidí bylo zraněno.