„Tloukli jsme jejich hlavami o radiátory.“ Čínský expolicista popsal mučení Ujgurů v Sin-ťiangu

Komunistický režim v Číně dlouhodobě rezolutně odmítá, že by v převýchovných táborech v čínském Sin-ťiangu systematicky mučil menšinové Ujgury. Svědectví řady bývalých vězňů ale potvrzují opak. Americká CNN teď získala rozhovor s mužem, který prý stál na druhé straně internačních zařízení. Bývalý policista přiznává, že se na mučení podílel.

Expolicista Jiang nyní žije v Evropě, stanice CNN kvůli bezpečnosti jeho identitu neprozradila. Podle svých slov zasahoval Jiang v autonomní oblasti Sin-ťiang třikrát a podílel se na masivním zatýkání a mučení etnických Ujgurů.

„Bili jsme je, kopali. Mlátili je, až byli pohmoždění a oteklí. Tloukli jsme jejich hlavami o radiátory. Policista si klidně stoupl na tvář podezřelého, aby se přiznal,“ vypověděl expolicista, který mučení Ujgurů popisuje jako systematické – nejprve na policejních stanicích, pak v detenčních táborech. Podezřelí podle něj byli muži i ženy, sám byl i svědkem bití žen.  

Svědectví bývalého strážníka nelze nezávisle ověřit, stejně jako výpověď Ujgura Ayupa Abduweliho. I on ale mluví o systematickém mučení. „Ve vyšetřovací místnosti je železná klec. A uvnitř ‚tygří' židle. Máte v ní spoutané zápěstí a nohy,“ popsal bývalý vězeň. 

Policie ho zadržela ve školce, kde učil rodný jazyk. Obvinili ho ze špionáže a spiknutí proti vládě a pak ho nutili, aby se přiznal, uvedl Abduweli.

Expolicista: Mezi zadrženými žádní extremisté nebyli

Vládních zátahů na Ujgury se podle Jianga účastnily desítky tisíc policistů z celé Číny. Než ho nadřízení poslali poprvé z rodné provincie do Sin-ťiangu, věřil, že na severozápadě země operují teroristé, kteří rozvracejí Čínu. Další motivací byl dvojnásobný plat a příslib kariérního růstu. Po návratu domů ale změnil názor. Druhé a třetí mise se účastnil ze strachu.

Mezi lidmi, které on a jeho exkolegové v Sin-ťiangu zadrželi, žádní násilní extrémisté nebyli, tvrdí Jiang. „Sin-ťiang není válečná zóna. Ti lidé jsou naši spoluobčané. Nejsou to zahraniční nepřátelé.“

Jakékoli porušování lidských práv v Sin-ťiangu Peking dlouhodobě popírá a Západ obviňuje ze lží, které mají Čínu poškodit hlavně v mezinárodním obchodě. „Chci zopakovat, že takzvaná genocida v Sin-ťiangu není nic jiného než fáma,“ tvrdí mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao Lijian.

Vězňům hrozí znásilnění

Svědectví bývalého policisty a vězně ale mluví o opaku. Kromě bití hrozí zadrženým Ujgurům i znásilnění, na kterém se podílejí za dohledu strážníků běžní vězni a jehož obětí se stal i Abduweli. Podle Jianga se takovému zacházení říká „vězeňské vyšetřování.“

Abduweliho propustili po patnácti měsících, krátce nato z Číny utekl. Lidem, kteří ho věznili a mučili, odpustil. „Necítím k nim nenávist. Všichni jsou obětmi systému,“ míní bývalý vězeň.

Expolicista Jiang tvrdí, že z případného setkání s někým z bývalých vězňů má strach. „Jak bych se mohl před ně postavit? Cítil bych se provinile. I když jste jen voják, pořád jste zodpovědný za to, co se stalo.“

Čínská vláda na jeho svědectví neodpověděla. Bývalý vězeň Abduweli dnes žije se svou rodinou v Norsku a píše knihy pro děti ve svém rodném jazyce. 

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia