Tajfun Haishen zasáhl Jižní Koreu, Japonci začínají sčítat škody

Události: Tajfun Haishen (zdroj: ČT24)

Tajfun Haishen udeřil v Jižní Koreji. S sebou přinesl prudké deště a silný vítr. Dříve napáchal škody na jihozápadě Japonska. Podle agentury AP bylo v pondělí ráno bez proudu skoro půl milionu japonských domácností, tamní úřady v souvislosti s bouří evidovaly 20 zraněných.

Haishen je třetí tajfun, který oblast zasáhl v rozmezí tří týdnů. O víkendu dorazil nad Okinawu a další jižní japonské ostrovy, přičemž jej provázel vítr o rychlosti přesahující 150 kilometrů za hodinu. Poté začal páchat škody na Korejském poloostrově.

V Japonsku nejezdily rychlovlaky a většina vnitrostátních letů začínajících či končících na místních letištích byla zrušena.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.

Japonští záchranáři dopoledne evidovali 20 zraněných, z toho dva vážně. Podle veřejnoprávní televize NHK byli v prefektuře Mijazaki na ostrově Kjúšú čtyři lidé pohřešováni.

Výpadky proudu a komplikace v letecké dopravě už byly hlášeny i z Jižní Koreje. Korejská meteorologická služba varovala před „velmi vydatným deštěm a velmi silným větrem“. Vichr byl ale o něco slabší než na Okinawě a podle korejských meteorologů Haishen do úterka zeslábne na tropickou bouři.