Státy EU se shodly na desátém balíku sankcí proti Rusku

Státy Evropské unie se v pátek večer po dlouhých debatách na poslední chvíli shodly na desátém balíku protiruských sankcí, které plánovaly schválit na páteční výročí ruského vpádu na Ukrajinu. O dohodě velvyslanců členských zemí informovalo švédské předsednictví EU. Sankce mají zasáhnout ruský export v hodnotě deseti miliard eur (237 miliard korun). Zahrnou i některé dosud nepostižené banky, ruské činitele a propagandisty. Dohodu by EU měla formálně schválit během soboty.

Evropská komise navrhla desátou sadu sankcí začátkem února a unijní země si daly za cíl schválit ji během pátku.

„Členské státy EU společně zavedly dosud nejsilnější a nejrozsáhlejší sankce, které mají pomoci Ukrajině vyhrát válku… EU stojí jednotně na straně Ukrajiny a ukrajinského lidu. Budeme Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude nutné,“ uvedlo švédské předsednictví EU na Twitteru.

Nová sankční sada počítá s odpojením bank Alfa a Tinkoff od mezinárodního platebního systému SWIFT. Omezen má být vývoz komponentů využitelných pro vojenské účely. Sankce mají zasáhnout i výrobu dronů, které Írán dodává Rusku. Na seznam individuálních sankcí mají přibýt například činitelé odpovědní za násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska.

Protesty Poláků

Dvě hodiny před půlnocí se členské státy EU dostaly do cíle s malou časovou rezervou poté, co Polsko vneslo do jednání spory.

Varšava uvedla, že navrhovaná omezení dovozu ruského syntetického kaučuku do EU zahrnují tak velkou kvótu vyňatých dovozů a tak dlouhá přechodná období, že by v praxi neměla žádný účinek.

Ostatní země EU byly podle Reuters zmatené, že Varšava riskovala, že v den výročí ruského útoku na Ukrajinu nebudou vyhlášeny žádné nové sankce kvůli pouhému jednomu prvku širšího balíčku.

Polský velvyslanec Andrzej Sadoš podle agentury PAP po jednání prohlásil, že dohoda je podmíněná a je spojená se splněním některých dodatečných požadavků.

Londýn a Washington oznámily další sankce

Velká Británie na výročí ruského vpádu na Ukrajinu zavedla také další sankce proti Rusku. Mimo jiné zakázala vývoz všech položek, které Rusko používá na bojišti, oznámilo britské ministerstvo zahraničí. Podle něj se budou mezinárodně koordinované sankce a obchodní opatření týkat leteckých součástek, radiokomunikačního vybavení a elektronických komponentů. Cílí také na další ruské zodpovědné činitele včetně těch, kteří jsou napojeni na státní firmu Rosatom nebo pracují v obranném průmyslu a pro ruské banky.

USA uvalily nové sankce na desítky firem po celém světě, které podporují ruskou schopnost válčit nebo pomáhají Rusku je obcházet, uvedl Bílý dům. Na novém seznamu je téměř devadesát subjektů z Blízkého východu, Evropy i Asie. Sankce zahrnují nová cla i zpřísňují vývozní podmínky.

Americké ministerstvo zahraničí míří novými sankcemi také na stovky Rusů včetně devíti ministrů a skoro padesáti gubernátorů. Pro porušování lidských práv jsou cílem sankcí i tři ruští vojenští představitelé. Omezením ze strany USA bude muset čelit i společnost, která převzala kontrolu nad Záporožskou jadernou elektrárnou, uvedla agentura Reuters.