Španělský soud vyšetřuje gang pedofilních kněží

Granada (Španělsko) – Soud v jihošpanělské Granadě utahuje smyčku kolem údajného gangu katolických kněží pod vedením otce Romána, kteří ve vile v horách za městem pohlavně zneužívali malé chlapce. Případ vyšel najevo, když jedna z obětí napsala dopis papeži Františkovi. Ten se pak mladému muži osobně telefonicky omluvil. Policie zadržela čtyři podezřelé, z toho tři kněze. Zatím byli propuštěni na kauci.

Pedofilní skandál vrhá stín na církev v Granadě (zdroj: ČT24)

Skupina kněží, o níž některá média mluví jako o sektě, měla k dispozici spoustu peněz. Dostala totiž na starost miliony eur, které církvi odkázala bohatá věřící z oblasti. Část jejího příbuzenstva je přesvědčená, že jí členové skupiny vymyli mozek - stejně jako chlapcům.

Policie při prohlídce domu zabavila počítače, ze kterých ale byly včas vymazány důležité informace. Policejní experti se je teď snaží získat zpátky. Soud nařídil tajné vyšetřování a policisté dostali další měsíc na to, aby shromáždili co nejpřesvědčivější důkazy. Podezření padá i na granadského arcibiskupa, že nad pedofilní skupinou držel ochrannou ruku. On sám tvrdí, že naopak od začátku spolupracuje s papežem. Právě papežovy postoje prý mladé muže přesvědčily o tom, že už se nemusejí bát svědčit.

Pro granadskou církev i četné věřící je to těžká rána. Mluví se i o tom, že aféru způsobily boje dvou mocných skupin uvnitř církve. Kostel na okraji Granady, který vedl otec Román, pravidelně přes noc pokrývají nenávistné nápisy.