Španělské princezně se ulevilo, soud zamítl horší ze série obvinění

Madrid - Španělský soud bude dál stíhat starší sestru španělského krále Felipeho VI. Cristinu za daňové podvody, zamítl ale závažnější obvinění z praní špinavých peněz. V případu, který španělská justice zkoumá už čtyři roky, je hlavním podezřelým princeznin manžel Iňaki Urdangarin. Ten podle vyšetřovatelů zpronevěřil státní finance prostřednictvím převodů peněz z jím vedené nadace na účty vlastní firmy, jejíž byla Cristina spolumajitelkou.

Soud v Palma de Mallorca dnes částečně zamítl odvolání proti rozhodnutí nižšímu soudu, který letos v červnu stíhání princezny nařídil. Odvolání podala prokuratura, podle níž neexistují konkrétní důkazy, že se princezna na zločinech připisovaných jejímu manželovi podílela. 

Vyšetřovací soudce viní princeznu ze spoluodpovědnosti za údajnou trestnou činnost jejího manžela Iňakiho Urdangarina. Devětačtyřicetiletá Cristina vlastnila spolu se svým mužem společnost Aizoon. Podle vyšetřovatelů se jednalo o fiktivní firmu, která vznikla za účelem vyvedení státních peněz z nadace vedené právě Urdangarinem. Zpronevěra se týkala částky ve výši několika milionů eur. Urgangarin veškerá obvinění odmítá.

Iñaki Urdangarín a princezna Cristina
Zdroj: ISIFA/Pool/WireImage

Princezna tvrdí, že o machinacích svého manžela nic nevěděla. Také prokuratura se podle tisku proti obvinění princezny ohradila. Neexistují prý žádné přímé důkazy o zapojení členky královy rodiny do nelegálních obchodů jejího muže.

Případ Urdangarina a princezny Cristiny zkoumají španělské vyšetřovací orgány už čtyři roky. Vůbec poprvé od obnovení monarchie ve Španělsku v roce 1975 je člen královské rodiny vyšetřován v souvislosti s trestnou činností. Devětačtyřicetiletá Cristina se kvůli tomu už delší dobu neúčastní žádných oficialit a chyběla i na červnové korunovaci svého bratra, který na španělském trůnu nahradil jejího otce Juana Carlose.

Cristinu budou dál soudit za daňové podvody (zdroj: ČT24)