Souboj USA a Íránu na fotbalovém hřišti provázelo napětí. Teherán hrozil mučením

Na fotbalovém hřišti se v úterý setkali diplomatičtí nepřátelé USA a Írán, Spojené státy zvítězily 1:0. Atmosféra před utkáním byla zjitřená. Íránský režim podle CNN vyhrožoval rodinám reprezentantů vězením a mučením, pokud se hráči „nezachovají správně“. Kapitán národního týmu Ehsán Hadžsáfí se ještě před šampionátem vyslovil za podporu protirežimních demonstrací a celý tým před prvním zápasem nezpíval státní hymnu. Na začátku zápasu s USA ale hráči hymnu zpívali, napsal na Twitteru novinář Jerusalem Post Tzvi Joffre.

Spojené státy a Írán zpřetrhaly diplomatické vztahy před čtyřmi dekádami, připomíná agentura Reuters. Na hřišti ale mezi týmy výraznější napětí nepanovalo, informovala ČTK. Napětí kolem utkání zvyšovaly mohutné protirežimní demonstrace, které v Íránu propukly po zářijové smrti dvaadvacetileté Mahsí Amíníové poté, co ji zadržela policie.

Podle videa zaslaného stanici BBC Persian katarští policisté zatkli po zápase íránského demonstranta za pokřikování hesla: „Ženy, život, svoboda“.

Americká fotbalová asociace na známku solidarity s protestujícími na sociálních sítích dříve ukázala íránskou vlajku bez emblému islámské republiky. Teherán si kvůli tomu stěžoval u FIFA a požadoval vyloučení americké reprezentace z mistrovství.

Katar, kde se fotbalové mistrovství světa odehrává, má silné vazby na Washington a přátelské vztahy zachovává i s Teheránem. Dauhá se pořádáním šampionátu snaží vylepšit svou reputaci, proto je pro tamní režim důležité, aby akce proběhla hladce. Za tím účelem se úřady a FIFA rozhodly zakázat „pohoršující“ předměty, mezi něž zařadily právě i íránskou předrevoluční vlajku, věci s motivy duhy nebo kostýmy připomínající křižáky.

Politické projevy se i přes snahu funkcionářů z FIFA a Dauhá na šampionát dostaly. Naposledy v pondělí se podařilo fanouškovi vběhnout na trávník s duhovou vlajkou a vzkazy podpory Ukrajincům a íránským ženám.

Fanoušek, který pronikl na hrací plochu na podporu sexuálních menšin, íránských žen a LGBT
Zdroj: Reuters/Matthew Childs

Samotný íránský tým, kterému mnozí Íránci vyčítají spojení s režimem, odmítl před prvním zápasem zpívat národní hymnu. Kapitán Hadžsáfí nedal prostor pochybnostem, co mělo gesto znamenat: „Podmínky v naší zemi nejsou správné a lidé nejsou šťastní. Doufám, že nastane změna.“

„Všichni jsme smutní, protože naši lidé jsou v Íránu zabíjeni, ale všichni jsme hrdí na náš tým, protože nezpívali národní hymnu – protože to není naše národní hymna, je jen prorežimní,“ kvitoval přístup hráčů jeden z fanoušků, který si nepřál být jmenován. Další fanoušci na podporu protestů nesli transparenty s nápisem „Ženy, život, svoboda“. „Svoboda pro Írán. Přestaňte zabíjet děti na ulicích!“ křičela další fanynka.

Za dva a půl měsíce střetů zemřelo v Íránu nejméně 416 lidí, včetně 51 dětí. Bezpečnost pozatýkala přes 16 tisíc odpůrců. Čtyři už soudy poslaly na šibenici a další rychlé procesy pokračují. Ani drakonické tresty, ani brutální perzekuce ale nedokázaly potlačit jedny z největších protestů za 43 let islamistické éry. Na půdě OSN má už za dva týdny proběhnout hlasování o vyloučení Íránu z Komise pro ženskou rovnoprávnost.

Výhrůžky mučením a nepřetržitý dozor

Kvůli známce vzdoru přišli hráčům domluvit zástupci revolučních gard. Podle zdrojů CNN je představitelé teheránského režimu varovali, že pokud se budou chovat jakkoliv nevhodně, čeká jejich příbuzné „násilí a mučení“, napsala CNN. Podle americké televize příslušníci revolučních gard zůstali v Kataru a íránské hráče hlídají, aby nepřišli do styku s cizinci.

Kvůli napětí v táboru íránských fanoušků Katar už v pátek posílil bezpečnostní opatření během zápasu Íránu s Walesem. Podle úřadů došlo k několika potyčkám, které ochranka rychle vyřešila. „Úterního zápasu se nezúčastním, v Kataru se necítím bezpečně,“ řekla agentuře Reuters íránskokanadská fanynka Azi, která na sobě měla tričko se sloganem podporujícím protirežimní protesty.

„Katar cenzuruje stejně, jako to dělají v Íránu. Vina leží i na FIFA,“ dodala poté, co ji ochranka na stadionu kvůli jejímu oblečení zastavila. Jiní fanoušci plánovali na zápas proti Spojeným státům na stadion vyrazit, i když někteří už také mají zkušenosti se zadržením ze strany katarských organizátorů.