Slovinský prezident v Praze: Bez přijetí běženců nebude evropského kompromisu

Přijetí aspoň minimálního počtu běženců v rámci kvót je nezbytnou součástí hledání evropského kompromisu v řešení migrační krize. Při státní návštěvě Česka to uvedl slovinský prezident Borut Pahor. Praha kvóty v minulosti opakovaně odmítala.

„Pokud chápu odlišnost postojů Slovinska a států Visegrádské čtyřky, nedokážu si vysvětlit, jak bychom mohli dospět ke společné evropské politice, pokud bychom se na konci nedokázali sjednotit na nějakém minimálním počtu přijatých uprchlíků ve všech evropských zemích,“ prohlásil Pahor s odkazem na relokační mechanismus.

Slovinsko leží na takzvané západobalkánské migrantské trase směřující z Řecka přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko do Rakouska. Zemí už prošlo 455 tisíc migrantů. „To dokazuje, že migrační vlna není minulostí, ale naopak může být hrozivou budoucností,“ prohlásil v této souvislosti Pahorův hostitel, český prezident Miloš Zeman.

Pokud mezi Prahou a Lublaní neexistuje shoda v otázce kvót, oba státníci se podle Zemana shodli na nutnosti ostrahy vnější hranice Evropské unie. „Nejdůležitějším úkolem je, aby obě země na různých fórech usilovaly o to, aby se přešlo od slov k činům a Evropská komise a Evropská rada začaly kromě diskusí také něco konkrétního dělat,“ řekl Zeman.

Ideálním místem pro začátek diskuse je podle Zemana summit EU v Bruselu, kde se bude během čtvrtka a pátku diskutovat kromě změn ve vztahu mezi Británií a EU především o migraci. Evropské instituce mají podle české hlavy státu hlavně urychlit přípravu registračních center pro běžence, tzv. hotspotů, a společné pohraniční stráže.

Do Slovinska zamíří další čeští policisté

Ve Slovinsku nyní slouží třetí dvacítka českých policistů; provádějí bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území a doprovázejí vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice.

„Rád bych vyjádřil hlubokou vděčnost za rozhodnutí České republiky, která patřila k prvním, kdo se na výzvu slovinské vlády s vojenskou a policejní pomocí ozvaly. Je to tím důležitější, že se jedná o západobalkánskou cestu, na které jsou země mimo EU,“ prohlásil Pahor. Slovinská delegace zároveň Zemana zažádala o vyslání již čtvrté skupiny policistů. Do Slovinska by mohla vyrazit v březnu.

„I při dnešním jednání už byly konkrétní požadavky Slovinské republiky na to, abychom pokračovali a ten kontingent opět vyslali i v další periodě,“ uvedl po schůzce obou hlav států policejní prezident Tomáš Tuhý. „To znamená, že my připravujeme na březen další výměnu policistů, kteří se budou účastnit aktivně na pomoci slovinským kolegům.“

Ve výjezdech českých policistů vidí jejich prezident velký potenciál. V případě, že by se Česko muselo vyrovnávat s výrazným přílivem běženců, budou podle něj mít obrovské zkušenosti, které bude možné uplatnit.

Kromě Slovinska čeští policisté loni pomáhali v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince. Letos jich 27 vyrazilo také do Makedonie, kde mají být do 19. března.