Skupina G7 jednala o ekonomice i pandemii. Věnuje 7,5 miliardy dolarů očkovací kampani COVAX

Rok 2021 bude bodem obratu ve vícestranné mezinárodní spolupráci, uvedli představitelé zemí sdružených v G7 ve společném prohlášení. Dohodli se na společném postupu při obnově světové ekonomiky, jehož středobodem by mělo být řešení klimatických změn a úbytku biodiverzity. V rámci zvládnutí pandemie se zavázali věnovat 7,5 miliardy dolarů (160 miliard korun) na podporu celosvětové očkovací kampaně proti covidu-19 COVAX.

„Po této pandemii budeme potřebovat nové pracovní příležitosti a růst,“ prohlásil na začátku virtuálního setkání britský premiér Boris Johnson, na něhož nyní připadá rotující předsednictví skupiny. Ta bude prosazovat otevřenou ekonomiku a spravedlivý mezinárodní obchod, na čemž chce spolupracovat se skupinou zemí G20 včetně Číny.

Johnson rovněž prohlásil, že jeho země věnuje většinu přebytečných vakcín méně vyspělým zemím. Po takovém závazku volala rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, která po setkání nicméně prohlásila, že se politici neshodli na přesném procentu svých dávek, které by jejich země předávaly do méně vyspělých států. „Pandemie neskončí, dokud nebudou naočkováni všichni na světě,“ zdůraznila kancléřka.

Generální tajemník OSN Antóino Guterres tento týden kritizoval současný stav vakcinace, 75 procent všech dosud podaných dávek totiž dostali obyvatelé jen desíti světových zemí, přičemž ve 130 státech nebyl zatím naočkován nikdo. Politici G7 se kvůli situaci zavázali věnovat 7,5 miliardy dolarů (160 miliard korun) na podporu celosvětové očkovací kampaně COVAX.

Setkání G7 se poprvé zúčastnil nový italský premiér Mario Draghi a americký prezident Joe Biden, který již ve své předvolební kampani sliboval větší příklon USA k multilaterální spolupráci.

Skupina chce také obnovit světovou ekonomiku v rámci závazků plynoucích z Pařížské klimatické dohody, k níž se oficiálně navrací USA poté, co je bývalý americký prezident Donald Trump z dohody vyvedl. Soustředit se chtějí rovněž na omezení lidské činnosti vedoucí ke klimatickým změnám a přechod k udržitelným zdrojům energie. Johnson prohlásil, že ambiciózní plán na zmírnění změn klimatu může přinést miliony nových pracovních míst. 

EU taktéž zvýší příspěvky do programu COVAX

I Evropská unie zvýší své příspěvky do mezinárodního očkovacího programu COVAX na dvojnásobek, až miliardu eur (25,86 miliardy korun). Na COVAX dosud evropská sedmadvacítka vyčlenila 500 milionů eur. Z nyní přislíbené další půl miliardy eur pro COVAX by 300 milionů mělo do programu přijít v podobě příspěvku a dalších 200 milionů ve formě úvěru poskytnutého z rozpočtu EU.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na virtuální schůzce zemí G7 také oznámila dalších sto milionů eur na podporu vakcinační kampaně v Africe. Mimo rámec programu COVAX již dříve EU přislíbila, že se podělí o své vakcíny s některými evropskými a africkými zeměmi.

Cílem programu je spravedlivá distribuce vakcín

Programu Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX se účastní na 190 zemí. Jeho cílem je zajistit spravedlivou distribuci vakcín i zemím s nízkými a středními příjmy. Ambicí programu je podat do června 336 milionů dávek covidové vakcíny a do konce roku naočkovat dvě miliardy lidí, uvedla AP.

Momentálně se však COVAX potýká s nedostatkem očkovacích látek, neboť si je do značné míry přednostně zajistily bohatší země. V mnoha chudších státech se proto dosud vůbec nezačalo očkovat. Nevládní organizace Amnesty International to označila za „žalostné morální selhání, které ve výsledku poškodí bohaté země“.

Evropská komise čelí kritice, že start očkování nezvládla a nebyla pro obyvatele bloku schopná zajistit dostatek vakcín. Ačkoliv si objednala 2,6 miliardy dávek, které by měly pohodlně stačit pro naočkování 450 milionů obyvatel EU, dodávky vakcín váznou kvůli pomalé výrobě i distribuci.