Seznamte se: „Zélandie“, možný osmý světadíl

Do sedmičlenného klubu světadílů možná přibyde nováček – z naprosté většiny ponořená Zélandie nacházející se v jihozápadní části Tichého oceánu. Nejznámější součást kontinentu tvoří Nový Zéland, který ční nad vodní hladinu. Novou studii zveřejnil odborný časopis Geological Society of America's Journal.

Podle expertů má Zélandie rozlohu pět milionů kilometrů čtverečních, což jsou dvě třetiny sousední Austrálie. Celkem 94 procent této oblasti je ale pod vodou, nad hladinu vystupuje pouze několik ostrovů včetně novozélandského Severního a Jižního ostrova a Nové Kaledonie.

K tomu, že je Zélandie světadíl, dospěli vědci na základě několika kritérií, které oblast splňuje. Těmito aspekty jsou převýšení nad okolní oblastí, geologicky výrazné hranice, jasně definovaná oblast a pevninský typ zemské kůry, jež je silnější než dno oceánu. Jinými slovy – kůra je tak silná a natolik oddělená od Austrálie a dalších kontinentů, že ji lze považovat za samostatný kontinent.

Zélandie bývala součástí Gondwany, superkontinentu, který zahrnoval území dnešní Jižní Ameriky, Afriky, Arábie, Indie, Austrálie a Antarktidy.

Vědci zkoumají data kolem Zélandie už více než dvacet let, upozornil geolog Nick Mortimer, který je hlavním autorem článku. S termínem Zélandie přišel v roce 1995 geofyzik Bruce Luyendyk.

Podle Mortimera nejde jen o umístění Zélandie na nějaký seznam. „Fakt, že může být světadíl do takové míry ponořen, aniž by došlo k fragmentaci, je významný pro výzkum soudržnosti a naopak rozpadu kontinentální (zemské) kůry,“ poznamenal odborník.

BBC připomíná, že je to jen pár let, co vědci vyhodili ze seznamu planet Pluto, takže se musely předělávat učebnice. V případě světadílů ale neexistuje žádný vědecký orgán, který by je formálně uznával. Důležité tedy budou další studie – pokud vědci dojdou ke stejnému závěru, ve školách by se skutečně mohlo začít vyučovat, že kontinentů je místo sedmi osm.

Ztracený kontinent pod Mauriciem

CNN ale upozorňuje, že někteří geologové neberou Evropu a Asii jako samostatný kontinent a mluví o Eurasii. Výzkum expertů z jihoafrické Witwatersrandské univerzity navíc nedávno odhalil pod vrstvou lávy skrytý kontinent v Indickém oceánu, a to přímo pod turistickým ostrovem Mauricius.