Nejlepší snímky trpasličí planety Pluto sondou New Horizons

Přesně před 10 roky přestalo být Pluto planetou. Ale od té doby o něm astronomové zjistili množství překvapivých informací a získali desítky fascinujících fotografií.

Přesně před 10 lety se počet planet ve sluneční soustavě snížil z devíti na osm. Ze seznamu, který se učí už žáci na základní škole, vypadlo Pluto. Astronomové ho přeřadili mezi takzvané trpasličí planety. Stalo se to v Praze, na valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie.

Dotklo se to nejen učebnic, ale také sondy New Horizons. Ta odstartovala v lednu roku 2006 k planetě, ale v červenci 2015 už dorazila jen k trpasličí planetě. Na velikost a úspěšnost mise to však nemělo sebemenší vliv – sonda pomocí sady citlivých přístrojů zaznamenala obrovské množství důležitých dat a pořídila spoustu fascinujících fotografií. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějších, které lidstvu o Plutu řekly nejvíce:

Sonda sice už Pluto a jeho okolí opustila, bude však fungovat dál, nejméně do roku 2020. Bude zkoumat tzv. Kuiperův pás, tedy rozsáhlou oblast za oběžnou dráhou Neptunu. Má zde vybráno několik potenciálně zajímavých cílů, tím hlavním bude objekt 2014 MU69 – asi 40 kilometrů velké těleso s pozoruhodnými vlastnostmi, k němuž by sonda New Horizons měla dorazit v průběhu roku 2019.

Proč Pluto přestalo být planetou?

Roku 2003 bylo za drahou Pluta objeveno těleso, které dostalo pracovní jméno Xena – podle hlavní hrdinky v té době oblíbeného seriálu. O dva roky později astronomové popsali, že je možná dokonce větší než Pluto a že má vlastní měsíc. Právě objev Xeny, roku 2006 přejmenované na Eris, byl jedním z hlavních argumentů, proč by Pluto mělo přestat být planetou: „Proč by mělo být planetou Pluto, a ne větší Xena?“ zněl logický argument.

Na jednání Mezinárodní astronomické unie se původně jednalo o tom, že by se měl počet planet zvýšit; možná až na dvanáct. Astronomy k tomu vedly objevy dalších velkých těles za dráhou Pluta. Mezi vědci došlo k diskuzi o tom, jestli by stále stoupající počet planet nedevalvoval význam tohoto slova. Někteří účastníci pak označili problém za zpolitizovaný – naděje na nalezení dalších nových „planet“ je poměrně velká a řada vědeckých týmů by se ráda pochlubila objevem vlastní planety.

Proto vznikl nový návrh na řešení problému: pro planety se přijde s novou definicí a Pluto se stane členem nové rodiny vesmírných těles, takzvaných trpasličích planet. Těch pojmenovaných je v současné době pět: Pluto, Eris, Makemake, Haumea a Ceres. V Kuiperově pásu a v Oortově oblaku sluneční soustavy však podle kvalifikovaných odhadů může být takových těles několik stovek. 

Rozdíl mezi planetou, trpasličí planetou a dalšími tělesy sluneční soustavy

Planeta je nebeské těleso, které

  1. obíhá okolo Slunce;
  2. má dostatečnou hmotnost, aby jeho vlastní gravitace překonala vnitřní síly pevného tělesa, takže dosáhne tvaru odpovídajícího hydrostatické rovnováze (přibližně kulatého);
  3. vyčistilo okolí své dráhy.


„Trpasličí planeta“ je nebeské těleso, které

  1. obíhá okolo Slunce;
  2. má dostatečnou hmotnost, aby jeho vlastní gravitace překonala vnitřní síly pevného tělesa, takže dosáhne tvaru odpovídajícího hydrostatické rovnováze (přibližně kulatého);
  3. nevyčistilo okolí své dráhy;
  4. není satelitem.

S výjimkou satelitů by všechny ostatní objekty obíhající okolo Slunce měly být označovány společným termínem „malá tělesa sluneční soustavy“.