Saúdské Arabky usedají za volant – navzdory všemu a všem

Rijád – Saúdskoarabské ženy se dohodly na sociálních sítích a ode dneška začnou pravidelně usedat za volant. Chtějí si vynutit právo na řízení. Zákon jim to sice nezakazuje, ale vyžaduje místní řidičský průkaz, který úřady ženám v souladu s edikty muslimských duchovních nevydávají. Doklady, které si ženy opatřily v zahraničí, policie neuznává a řidičky posílá na několik dní do vězení. Akce Women2Drive byla zahájena před dvěma měsíci na webových sociálních sítích a měla by pokračovat „až do vydání královského dekretu povolujícího ženám řídit“.

Organizátor akce Benjamin Joffe-Walt oznámil, že blíže neupřesněný počet řidiček dnes před svítáním projel ulicemi metropole Rijádu bez incidentu. „Úřady by měly přestat zacházet s ženami jako s druhořadými občany a měly by otevřít silnice království pro řidičky,“ konstatovala ve svém prohlášení mezinárodní organizace Amnesty International (AI), která akci rovněž podporuje.

Kampaň nemá být podle aktivistů masovým protestem, ale spíš povzbuzením žen žijících v tomto konzervativním království, zvláště těch, které již v zahraničí získaly řidičský průkaz, aby začaly individuálně zákaz porušovat. Symbolem protestu je Saúdská Arabka Manal Šarífová, která minulý měsíc na YouTube umístila video, jež ji zachycovalo za volantem v její domovské Východní oblasti.

Saúdskoarabské ženy začnou pravidelně usedat za volant (zdroj: ČT24)

„V neposlední řadě, co si máme počít v případě nouze. Například muže postihne infarkt a jeho žena ho nemůže ani odvézt autem do nemocnice a poskytnout mu včas pomoc,“ vysvětluje.

Video už vidělo přes půl milionu lidí. A přestože úřady několik odvážných řidiček už zatklo, na internetu se objevují další podobné videonahrávky. „Neřídíme z lásky k autu nebo k provozu na silnici. Vše, co chci, je dostat se do práce včas a zařídit si osobní věci, kdy potřebuji. Myslím si, že společnost je už připravená nás mezi řidiče přijmout,“ říká další řidička.

Již v 90. letech začaly Saúdské Arabky sedat za volant ve větším počtu, ale vláda rázně zasáhla. Mnohé byly zatčeny a další přišly o práci.

  • Saúdské Arabky za volantem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2649/264825.jpg
  • Kampaň Women2Drive v Saúdské Arábii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2649/264822.jpg