S intenzivnějšími boji potřebují Ukrajinci víc dárců krve

Události: Krevní centra na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruští okupanti na Ukrajině tvrdí, že se jim daří postupovat na severovýchodě země. Kyjev přiznává, že je situace složitá, tamní velení ale dodává, že se obráncům podařilo převzít iniciativu. Tvrdě se přitom bojuje i na dalších úsecích fronty a ukrajinská armáda se snaží ve složitých podmínkách co nejlépe postarat o své raněné. Potřebuje k tomu velký počet dárců krve.

„Byly dny, kdy jsem mohl zachránit za den tři lidi, klidně i sedm,“ vypráví Alexej, ukrajinský voják a chirurg. Sám pokračuje v rodinném odkazu, jeho pradědeček zachraňoval vojáky na bojištích za první světové války, jeho dědeček pak jako vojenský lékař sloužil během druhého velkého světového konfliktu.

Alexej pokládá chirurgii za svou misi. „Byl jsem pro to narozen a role vojáka je moje posvátná povinnost,“ doplňuje. Loni v srpnu se sám dostal do role raněného, když jen metr od něj explodovala tanková střela. Utrpěl otřes mozku, klinickou smrt, měl protržené ušní bubínky a zlomené kosti v obličeji. Lékaři tvrdí, že takovou diagnózu nikdo jiný nepřežil.

„Nechci se teď léčit, i když už nastal čas, chci zachraňovat životy. Zůstanu tu až do konce a budu mít čisté svědomí,“ zdůrazňuje Alexej.

Dárcovství uprostřed tuhých bojů

Pro záchranu raněných vojáků, jako byl i Alexej, potřebují lékaři na frontě neustálé zásoby krve. Ukrajinská krevní centra tak v současné době musí pracovat nepřetržitě.

Lékařka Olena říká, že darovat krev může každý ve věku od 18 do 65 let věku. „Každý chce pomoci, každý čeká na vítězství,“ dodává.

Štáb ČT natáčel v krevním centru v Záporožské oblasti, které je jediné v celém regionu. Darovat krev tu mohou lidé od počátku ruské invaze, i když se v okolí v poslední době odehrávají jedny z nejhorších bojů.

Nejtvrdší střety probíhají u Orichivu, odkud pochází i Darina, která přišla darovat krev poprvé, hned po svých osmnáctých narozeninách. „Jsou tam (v Orichivu) stále naši vojáci, proto jsem se rozhodla pomoci. Navíc jsem slyšela, že potřebují moji krevní skupinu,“ vysvětluje. Dům jejích rodičů skončil v troskách, pomoci ukrajinské armádě se proto snaží i touto cestou. Darovat krev může přijít znovu po dvou měsících.

Kolik lidí posílá krev na frontu a kde je nejvíc potřeba, ukrajinské úřady pečlivě tají. Tvrdí jen, že dárci s postupujícími boji přibývají a společně bok po boku vojáků čelí ruské armádě.